Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee jaar cel dreigt voor 'elektricien van de onderwereld'

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 21:34

Jan S. (69) uit Landgraaf kijkt tegen twee jaar gevangenisstraf aan. Volgens justitie was de oud-medewerker van Enexis betrokken bij de opbouw van verschillende hennepplantages.

Zelf wast Jan zijn handen in onschuld tijdens de zitting deze woensdag in Maastricht. Zijn advocate Francoise Landerloo zet in op vrijspraak.

Kennis en kunde
Jan werkte jarenlang voor netbeheerder Enexis en was vanuit die rol geregeld betrokken bij het ontmantelen van hennepplantages. Door de jaren heen zou hij via zijn werk mensen uit het criminele milieu hebben gesproken. Volgens justitie liet Jan zich uiteindelijk verleiden om zijn kennis en kunde in te zetten voor het opbouwen van plantages.

Materiaal gestolen
De zestiger zou ook materiaal van Enexis hebben gestolen om plantages op een illegale manier van stroom te voorzien. Jan was volgens de aanklager bij alle plantages verantwoordelijk voor de elektriciteit en het illegaal aftappen daarvan; hij was een soort elektricien voor de onderwereld. Voor Enexis was deze zaak reden om met Jan te breken.

Geheime observaties
Dit alles deed zich in 2015 voor. Justitie denkt met name plantages die eind 2015 zijn opgerold aan Jan te kunnen linken. Zo hebben agenten Jan 's avonds, nadat hij klaar was met zijn werkdag bij Enexis, panden zien betreden waar later een plantage is aangetroffen.

Jan heeft tegenover de rechter toegegeven dat hij klussen aannam buiten werktijd, maar dat dit niets met hennep te maken had. Volgens advocate Landerloo zijn alleen de observaties van agenten niet genoeg om Jan aan de plantages te koppelen. Over drie weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen