Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee jaar cel dreigt voor 'elektricien van de onderwereld'

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 21:34

Jan S. (69) uit Landgraaf kijkt tegen twee jaar gevangenisstraf aan. Volgens justitie was de oud-medewerker van Enexis betrokken bij de opbouw van verschillende hennepplantages.

Zelf wast Jan zijn handen in onschuld tijdens de zitting deze woensdag in Maastricht. Zijn advocate Francoise Landerloo zet in op vrijspraak.

Kennis en kunde
Jan werkte jarenlang voor netbeheerder Enexis en was vanuit die rol geregeld betrokken bij het ontmantelen van hennepplantages. Door de jaren heen zou hij via zijn werk mensen uit het criminele milieu hebben gesproken. Volgens justitie liet Jan zich uiteindelijk verleiden om zijn kennis en kunde in te zetten voor het opbouwen van plantages.

Materiaal gestolen
De zestiger zou ook materiaal van Enexis hebben gestolen om plantages op een illegale manier van stroom te voorzien. Jan was volgens de aanklager bij alle plantages verantwoordelijk voor de elektriciteit en het illegaal aftappen daarvan; hij was een soort elektricien voor de onderwereld. Voor Enexis was deze zaak reden om met Jan te breken.

Geheime observaties
Dit alles deed zich in 2015 voor. Justitie denkt met name plantages die eind 2015 zijn opgerold aan Jan te kunnen linken. Zo hebben agenten Jan 's avonds, nadat hij klaar was met zijn werkdag bij Enexis, panden zien betreden waar later een plantage is aangetroffen.

Jan heeft tegenover de rechter toegegeven dat hij klussen aannam buiten werktijd, maar dat dit niets met hennep te maken had. Volgens advocate Landerloo zijn alleen de observaties van agenten niet genoeg om Jan aan de plantages te koppelen. Over drie weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen