Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee hoofdverdachten Albanees drugsdossier voortvluchtig

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 13:04

Twee kopstukken van een Albanees drugsnetwerk zijn voortvluchtig. Zij worden door justitie gezien als onderdeel van een criminele organisatie, die ruim vijf jaar actief was in Geleen.

Dat de twee nog altijd vrij zijn, bevestigde de officier van justitie vrijdagmorgen tijdens een pro forma-zitting.

Lees ook: Kopstukken Albanees drugsnetwerk mogelijk op vrije voeten

24 arrestaties
In totaal kent de grote drugszaak 33 verdachten, met name van Albanese komaf. "Daar hebben we er inmiddels 24 van gearresteerd", zei officier Peter Huttenhuis. Zes mensen zitten vast in de 'grote' zaak. De rest van de gearresteerde personen speelde een relatief kleine rol en wordt afzonderlijk berecht.

Hoofdverdachten zoek
Verdachten die nog niet zijn gearresteerd, staan internationaal gesignaleerd. Onder hen zijn hoofdverdachten Ilirian A. en Sokol L. Zij vormden volgens justitie een criminele kliek met hoofdrolspelers Haxhi P. (34), Erion P. (39) en Asteri L. (39).

Negen maanden
De zes mannen die wél vastzitten, zitten al negen maanden in voorarrest. "Deze zaak gaat veel en veel te lang duren. Er is geen enkel zicht op een inhoudelijke behandeling", zei raadsman Peer Szymkowiak. "Dit voorarrest heeft te lang geduurd." Daar is de rechter vrijdagmiddag in meegegaan; alle verdachten mogen naar huis.

Lees ook: ABC in Albanees drugsdossier: wie is wie?

Geleens drugsimperium
De Marokkaanse Belgen Abdnbie en Chihab (beiden 41) runden het Geleense bedrijf Europrofex. Dit bedrijf betaalde alle vaste lasten van tientallen drugspanden in de regio Geleen. In die panden hebben de Albanezen, zo stelt justitie, aan hun hennepimperium gewerkt. Ook zij mogen dus hun cel uit.

Zwart schaap
En dan is er nog Romeo G. (31). Ook hij zag het levenslicht in Albanië en ook hij zit al negen maanden vast. Justitie vond echter geen bewijs dat hij een grote vis is; hij kan vooralsnog niet aan Haxhi of de andere kopstukken worden gelinkt. "We moeten er rekening mee houden dat hij langer heeft gezeten dan de straf die hij uiteindelijk krijgt", zegt advocaat Justin Luiten.

Justitie pleitte voor het vasthouden van alle verdachten en kan nog in hoger beroep gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen