Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee hoofdverdachten Albanees drugsdossier voortvluchtig

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 13:04

Twee kopstukken van een Albanees drugsnetwerk zijn voortvluchtig. Zij worden door justitie gezien als onderdeel van een criminele organisatie, die ruim vijf jaar actief was in Geleen.

Dat de twee nog altijd vrij zijn, bevestigde de officier van justitie vrijdagmorgen tijdens een pro forma-zitting.

Lees ook: Kopstukken Albanees drugsnetwerk mogelijk op vrije voeten

24 arrestaties
In totaal kent de grote drugszaak 33 verdachten, met name van Albanese komaf. "Daar hebben we er inmiddels 24 van gearresteerd", zei officier Peter Huttenhuis. Zes mensen zitten vast in de 'grote' zaak. De rest van de gearresteerde personen speelde een relatief kleine rol en wordt afzonderlijk berecht.

Hoofdverdachten zoek
Verdachten die nog niet zijn gearresteerd, staan internationaal gesignaleerd. Onder hen zijn hoofdverdachten Ilirian A. en Sokol L. Zij vormden volgens justitie een criminele kliek met hoofdrolspelers Haxhi P. (34), Erion P. (39) en Asteri L. (39).

Negen maanden
De zes mannen die wél vastzitten, zitten al negen maanden in voorarrest. "Deze zaak gaat veel en veel te lang duren. Er is geen enkel zicht op een inhoudelijke behandeling", zei raadsman Peer Szymkowiak. "Dit voorarrest heeft te lang geduurd." Daar is de rechter vrijdagmiddag in meegegaan; alle verdachten mogen naar huis.

Lees ook: ABC in Albanees drugsdossier: wie is wie?

Geleens drugsimperium
De Marokkaanse Belgen Abdnbie en Chihab (beiden 41) runden het Geleense bedrijf Europrofex. Dit bedrijf betaalde alle vaste lasten van tientallen drugspanden in de regio Geleen. In die panden hebben de Albanezen, zo stelt justitie, aan hun hennepimperium gewerkt. Ook zij mogen dus hun cel uit.

Zwart schaap
En dan is er nog Romeo G. (31). Ook hij zag het levenslicht in Albanië en ook hij zit al negen maanden vast. Justitie vond echter geen bewijs dat hij een grote vis is; hij kan vooralsnog niet aan Haxhi of de andere kopstukken worden gelinkt. "We moeten er rekening mee houden dat hij langer heeft gezeten dan de straf die hij uiteindelijk krijgt", zegt advocaat Justin Luiten.

Justitie pleitte voor het vasthouden van alle verdachten en kan nog in hoger beroep gaan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen