Overslaan en naar de inhoud gaan

'Twee foto's en korte video halen verklaring Brech onderuit'

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2020 - 11:56

Justitie denkt de verklaring van Jos Brech (57) in de zaak Nicky Verstappen met twee foto's en een korte video lek te kunnen schieten. De foto's en de video geven een situatieschets van de plaats delict.

De verdachte uit Simpelveld verklaarde vorige week dat hij Nicky's lichaam op de Brunssummerheide vond. Hij zou het lichaam van een afstandje hebben zien liggen, toen hij stond te plassen.

Lees ook: Rechters in zaak Nicky: 'Verklaring Brech roept vragen op'

Kleding gefatsoeneerd
Toen hij bij de destijds elfjarige jongen kwam, controleerde hij of Nicky nog hartslag had. Dat bleek niet het geval. Brech verklaarde dat hij vervolgens de kleding van het jongetje heeft 'gefatsoeneerd' en dat hij daarna de benen nam. Dat zou verklaren hoe dna-sporen van Brech op het lichaam en de kleding van Nicky terechtkwamen. Hij zegt niets te maken hebben met de dood van Nicky in 1998.

Amper zicht
Volgens justitie was het niet mogelijk dat Brech het lichaam van Nicky heeft gezien vanuit de positie waar hij stond te plassen. De video van zes seconden laat zien dat het erg moeilijk, zo niet onmogelijk, is om de plaats delict te zien vanuit de plaspositie. Eén foto is gemaakt vanaf de plek waarvan Brech aangaf dat hij er destijds stond, de andere foto laat zien dat je zelfs van dichtbij amper iets ziet.

Video: L1

'Gebruik mijn zwijgrecht'
Brech werd maandag geconfronteerd met het beeldmateriaal. "Kunt u vertellen welke waarnemingen u destijds heeft gedaan? Rook u iets, voelde u iets, zag u iets?", vroeg aanklager Dave Mattheijs. "Ik maak gebruik van mijn zwijgrecht", klonk het iedere keer. Ook advocaat Gerald Roethof herinnerde zijn cliënt meermaals aan zijn zwijgrecht, met name door gebaren te maken.

Lees ook: Donker verleden Jos Brech: 'Interesse in jonge jongens'

Stevig afvegen
Maandag werd ook Rob Bilo, een inmiddels gepensioneerd forensisch expert, gehoord door alle partijen. Hij onderstreepte nog maar eens dat helemaal niet vaststaat dat Nicky daadwerkelijk is misbruikt. De verwondingen die hij tijdens zijn onderzoek aantrof, konden net zo goed zijn ontstaan door harde ontlasting of door het stevig afvegen of krabben van de anus. "De lichamelijke afwijkingen die ik gezien heb bij deze jongen zeggen dus helemaal niets over het wel of niet misbruikt zijn", sloot Bilo zijn verhaal af.

Eerlijke kans
En dan was er nog het rapport van deskundigen van het Pieter Baan Centrum, dat door de rechter werd voorgehouden. In de observatiekliniek hield Brech zich op de achtergrond. Hij had sterk het gevoel dat hij al was veroordeeld, dat hij geen eerlijke kans kreeg, en werkte amper mee aan onderzoeken. In gesprekken over zijn seksuele voorkeur zou hij een onrustige indruk maken.

Pedoseksuele gevoelens
Tijdens dergelijke gesprekken constateren deskundigen zweetplekken onder Brechs oksels en zien ze hoe zijn gezicht rood kleurt. Hij zou zich hebben laten ontvallen dat hij zijn voorkeur voor minderjarige jongens onder controle had. Om die gevoelens te onderdrukken, zou hij onder andere mediteren. Deskundigen praten over een man met pedoseksuele gevoelens. Ze vinden het opmerkelijk dat hij zich desondanks stortte op werken met kinderen, zoals bij de scouting en een kinderdagverblijf.

De deskundigen konden weinig zinnigs zeggen over de kans op herhaling, omdat Brech dus amper meewerkte. Daarom is er ook geen advies uitgebracht over een eventuele tbs-maatregel.

Lees hier alles over de zaak Nicky Verstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen