Overslaan en naar de inhoud gaan

'Twee derde handgels niet effectief in bestrijding corona'

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 6:30

De meeste desinfecterende handgels die te koop zijn bij de drogisterij of supermarkt zijn eigenlijk niet geschikt in de strijd tegen het coronavirus.

Dat is de conclusie van de Hout-Blerickse Julia Berghuis. Voor haar afstudeerscriptie onderzocht de student Huidtherapie in Den Haag tientallen handgels. Ze schat dat ongeveer 30 procent van die gels ook door de nationale keuringsinstantie CTGB geschikt worden bevonden als effectief desinfectiemiddel.

Voldoende alcohol
Het RIVM verwijst op zijn site naar het CTGB, maar consumenten zullen in de winkel waarschijnlijk geen uitgebreid vergelijkend warenonderzoek doen voordat ze een handgel aanschaffen. Toch zou het volgens Berghuis goed zijn om ieder geval te letten op het alcoholpercentage in de gels. "Dat moet minimaal 70 procent zijn om echt effectief te zijn. Wij hebben diverse handgels gezien die dit percentage niet halen. Ook zijn er flacons waarvan het niet te achterhalen is hoeveel alcohol erin zit. Dus dan kun je als consument ook niet controleren of het een geschikte handgel is."

Lotion met een luchtje
Hoewel iedere winkel, elk kantoorgebouw en alle publieke gelegenheden die nog open zijn inmiddels alleen betreden mogen worden nadat de bezoeker gebruik heeft gemaakt van het pompje bij de ingang, biedt dit ook geen garantie voor schone handen, weet Berghuis. "Je kunt vaak niet controleren wat er daadwerkelijk in zo’n dispenser zit. Het staat er vaak simpelweg niet op. Je weet dus niet of het een middel is met voldoende alcohol of gewoon lotion met een luchtje."

Video: L1

Flink nat
Ook de hoeveelheid gel die uit een pompje komt, leidt tot vragen bij de onderzoeksgroep. "Je moet volgens de gebruiksaanwijzing 2,5 tot 3 milliliter gel op je hand spuiten om het goed te laten werken. Dat is een flinke hoeveelheid waardoor je handen flink nat worden. Wij hebben twijfels of de meeste pompjes wel zoveel vloeistof afgeven bij één pompbeurt", stelt Berghuis. Dit levert ook weer vragen op over de effectiviteit. Berghuis: "Nog los van het handenwassen zelf. Want je moet het spul in je handen wrijven totdat je handen droog zijn. In de praktijk zie je dat mensen hun natte handen soms afvegen aan hun jas of broek, wat zeker niet de bedoeling is."

Poster
Als hulpmiddel om de juiste keuze te maken heeft Berghuis' onderzoeksgroep een poster gemaakt met uitleg en een qr-code, die leidt naar de webpagina van het CTBG. Berghuis "Als je die op zou hangen bij de gels kun je meteen checken of de gel die je wil kopen voorkomt op de lijst van het CTGB. Dit maakt de keuze voor het kopen van een geschikte handgel gemakkelijker."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen