Overslaan en naar de inhoud gaan

'Twee derde handgels niet effectief in bestrijding corona'

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 6:30

De meeste desinfecterende handgels die te koop zijn bij de drogisterij of supermarkt zijn eigenlijk niet geschikt in de strijd tegen het coronavirus.

Dat is de conclusie van de Hout-Blerickse Julia Berghuis. Voor haar afstudeerscriptie onderzocht de student Huidtherapie in Den Haag tientallen handgels. Ze schat dat ongeveer 30 procent van die gels ook door de nationale keuringsinstantie CTGB geschikt worden bevonden als effectief desinfectiemiddel.

Voldoende alcohol
Het RIVM verwijst op zijn site naar het CTGB, maar consumenten zullen in de winkel waarschijnlijk geen uitgebreid vergelijkend warenonderzoek doen voordat ze een handgel aanschaffen. Toch zou het volgens Berghuis goed zijn om ieder geval te letten op het alcoholpercentage in de gels. "Dat moet minimaal 70 procent zijn om echt effectief te zijn. Wij hebben diverse handgels gezien die dit percentage niet halen. Ook zijn er flacons waarvan het niet te achterhalen is hoeveel alcohol erin zit. Dus dan kun je als consument ook niet controleren of het een geschikte handgel is."

Lotion met een luchtje
Hoewel iedere winkel, elk kantoorgebouw en alle publieke gelegenheden die nog open zijn inmiddels alleen betreden mogen worden nadat de bezoeker gebruik heeft gemaakt van het pompje bij de ingang, biedt dit ook geen garantie voor schone handen, weet Berghuis. "Je kunt vaak niet controleren wat er daadwerkelijk in zo’n dispenser zit. Het staat er vaak simpelweg niet op. Je weet dus niet of het een middel is met voldoende alcohol of gewoon lotion met een luchtje."

Video: L1

Flink nat
Ook de hoeveelheid gel die uit een pompje komt, leidt tot vragen bij de onderzoeksgroep. "Je moet volgens de gebruiksaanwijzing 2,5 tot 3 milliliter gel op je hand spuiten om het goed te laten werken. Dat is een flinke hoeveelheid waardoor je handen flink nat worden. Wij hebben twijfels of de meeste pompjes wel zoveel vloeistof afgeven bij één pompbeurt", stelt Berghuis. Dit levert ook weer vragen op over de effectiviteit. Berghuis: "Nog los van het handenwassen zelf. Want je moet het spul in je handen wrijven totdat je handen droog zijn. In de praktijk zie je dat mensen hun natte handen soms afvegen aan hun jas of broek, wat zeker niet de bedoeling is."

Poster
Als hulpmiddel om de juiste keuze te maken heeft Berghuis' onderzoeksgroep een poster gemaakt met uitleg en een qr-code, die leidt naar de webpagina van het CTBG. Berghuis "Als je die op zou hangen bij de gels kun je meteen checken of de gel die je wil kopen voorkomt op de lijst van het CTGB. Dit maakt de keuze voor het kopen van een geschikte handgel gemakkelijker."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen