Overslaan en naar de inhoud gaan

Twaalf keer het laatste avondmaal in Venray

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 9:39

In de nieuwe tentoonstelling ‘Het Laatste Avondmaal’ tonen verschillende kunstenaars hun interpretatie van het eeuwenoude christelijke verhaal, verdeeld over twaalf kijkvensters in het centrum van Venray.

Parallel
"Tijdens het laatste avondmaal van pakweg 2000 jaar geleden, wisten de genodigden niet wat hen te wachten stonden”, zegt curator Joep Vossebeld. “En nu zien we een parallel. Wie had kunnen weten dat je vorig jaar in maart voor de laatste keer samen met de hele familie of hele vriendengroep zou zijn. Het samen eten is opeens niet meer vanzelfsprekend. Daar hebben meerdere kunstenaars op ingespeeld”, zegt Vossebeld.

Openbare plekken
De tentoonstelling had vorig jaar in maart al moeten plaatsvinden, maar werd vanwege corona uitgesteld. “Eigenlijk zou de tentoonstelling te zien zijn in het kunstcentrum Odapark”, zegt de curator. "Maar we kunnen nu niets anders doen dan openbare plekken gebruiken aangezien de musea nog steeds zijn gesloten." Nu kunnen bezoekers de tentoonstelling door middel van een wandeling in hun eigen vrije tijd bekijken.

Vragen
Het laatste avondmaal is een bekend verhaal dat nog altijd mensen bezighoudt en vragen opwerpt. Wie zou jij uitnodigen, op welke plek zou jij iedereen neerzetten en wat is de aanleiding voor een allerlaatste diner? De kunstenaars zijn vrij om hun eigen manier van het laatste avondmaal te verbeelden. Sommigen doen dat door middel van een schilderij, anderen gaan aan de slag met allerlei voorwerpen. "Iedereen zou zomaar kunnen belanden in een laatste avondmaal. Sommigen hebben een persoonlijk verhaal gekozen. Bijvoorbeeld dat een kind voor de laatste keer thuis eet voordat zij uit huis gaat", zegt Vossbeld.

De tentoonstelling ‘Het laatste avondmaal’ is vanaf 3 april tot en met 1 juni te zien in het centrum van Venray.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen