Overslaan en naar de inhoud gaan

Twaalf keer het laatste avondmaal in Venray

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 9:39

In de nieuwe tentoonstelling ‘Het Laatste Avondmaal’ tonen verschillende kunstenaars hun interpretatie van het eeuwenoude christelijke verhaal, verdeeld over twaalf kijkvensters in het centrum van Venray.

Parallel
"Tijdens het laatste avondmaal van pakweg 2000 jaar geleden, wisten de genodigden niet wat hen te wachten stonden”, zegt curator Joep Vossebeld. “En nu zien we een parallel. Wie had kunnen weten dat je vorig jaar in maart voor de laatste keer samen met de hele familie of hele vriendengroep zou zijn. Het samen eten is opeens niet meer vanzelfsprekend. Daar hebben meerdere kunstenaars op ingespeeld”, zegt Vossebeld.

Openbare plekken
De tentoonstelling had vorig jaar in maart al moeten plaatsvinden, maar werd vanwege corona uitgesteld. “Eigenlijk zou de tentoonstelling te zien zijn in het kunstcentrum Odapark”, zegt de curator. "Maar we kunnen nu niets anders doen dan openbare plekken gebruiken aangezien de musea nog steeds zijn gesloten." Nu kunnen bezoekers de tentoonstelling door middel van een wandeling in hun eigen vrije tijd bekijken.

Vragen
Het laatste avondmaal is een bekend verhaal dat nog altijd mensen bezighoudt en vragen opwerpt. Wie zou jij uitnodigen, op welke plek zou jij iedereen neerzetten en wat is de aanleiding voor een allerlaatste diner? De kunstenaars zijn vrij om hun eigen manier van het laatste avondmaal te verbeelden. Sommigen doen dat door middel van een schilderij, anderen gaan aan de slag met allerlei voorwerpen. "Iedereen zou zomaar kunnen belanden in een laatste avondmaal. Sommigen hebben een persoonlijk verhaal gekozen. Bijvoorbeeld dat een kind voor de laatste keer thuis eet voordat zij uit huis gaat", zegt Vossbeld.

De tentoonstelling ‘Het laatste avondmaal’ is vanaf 3 april tot en met 1 juni te zien in het centrum van Venray.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen