Overslaan en naar de inhoud gaan

Twaalf illegale sigarettendraaiers naar huis gestuurd

Geplaatst opdinsdag 30 maart 2021 - 12:39

De Oekraïense en Poolse mannen die woensdag zijn gearresteerd in een illegale sigarettenfabriek in Hoensbroek zijn allemaal naar huis gestuurd. Ze worden wel nog allemaal als verdachte gezien.

Dat bevestigen betrokken advocaten tegenover L1.

Lees ook: Illegale sigarettenfabriek opgerold: 21 mannen gearresteerd

Miljoenen sigaretten
Woensdag vielen douane, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en politie binnen in twee illegale sigarettenfabrieken. Een pand ligt aan de Wijngaardsweg in Hoensbroek, het andere in het Brabantse Schaijk. In totaal zijn er 21 mannen aangehouden en 5,4 miljoen sigaretten, 40.000 kilo tabak, 800 kilo waterpijptabak en tientallen pallets verpakkingsmateriaal gevonden.

Valse voorwendselen
De gearresteerde mannen kwamen allemaal uit Oekraïne en Polen. Ze zouden bijna fulltime in de fabrieken aanwezig zijn geweest. Twaalf van de mannen zijn aangehouden in Hoensbroek. Ze lieten bij de politie amper iets los over hun situatie, maar schetsten voorzichtig het beeld van werk onder zware omstandigheden. Sommigen zouden onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gelokt.

Terug naar huis
Advocaten Gita Biesmans, Nienke Bloebaum, Wesley Houben, Hakan Külcü en Kirsten Valkeneers kunnen of willen niets kwijt over de barre omstandigheden waaronder hun cliënten zouden hebben gewerkt. Ze bevestigen dat de 'fabriekwerkers' inmiddels stuk voor stuk naar huis zijn gestuurd. Peer Szymkowiak, advocaat van een Poolse verdachte, stelt dat zijn cliënt slechts een aannemer was. "Hij wist niets van clandestiene sigaretten."

Lucratieve handel
De mannen worden allemaal verdacht van een accijnsdelict. Op tabaksproducten wordt immers accijns geheven in Nederland. Omdat producten als sigaretten steeds duurder worden, is het voor criminele organisaties een lucratieve handel om dergelijke accijnsproducten zelf te maken. Justitie onderzoekt nog welke organisatie er verantwoordelijk is voor deze twee fabrieken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen