Overslaan en naar de inhoud gaan

Twaalf illegale sigarettendraaiers naar huis gestuurd

Geplaatst opdinsdag 30 maart 2021 - 12:39

De Oekraïense en Poolse mannen die woensdag zijn gearresteerd in een illegale sigarettenfabriek in Hoensbroek zijn allemaal naar huis gestuurd. Ze worden wel nog allemaal als verdachte gezien.

Dat bevestigen betrokken advocaten tegenover L1.

Lees ook: Illegale sigarettenfabriek opgerold: 21 mannen gearresteerd

Miljoenen sigaretten
Woensdag vielen douane, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en politie binnen in twee illegale sigarettenfabrieken. Een pand ligt aan de Wijngaardsweg in Hoensbroek, het andere in het Brabantse Schaijk. In totaal zijn er 21 mannen aangehouden en 5,4 miljoen sigaretten, 40.000 kilo tabak, 800 kilo waterpijptabak en tientallen pallets verpakkingsmateriaal gevonden.

Valse voorwendselen
De gearresteerde mannen kwamen allemaal uit Oekraïne en Polen. Ze zouden bijna fulltime in de fabrieken aanwezig zijn geweest. Twaalf van de mannen zijn aangehouden in Hoensbroek. Ze lieten bij de politie amper iets los over hun situatie, maar schetsten voorzichtig het beeld van werk onder zware omstandigheden. Sommigen zouden onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gelokt.

Terug naar huis
Advocaten Gita Biesmans, Nienke Bloebaum, Wesley Houben, Hakan Külcü en Kirsten Valkeneers kunnen of willen niets kwijt over de barre omstandigheden waaronder hun cliënten zouden hebben gewerkt. Ze bevestigen dat de 'fabriekwerkers' inmiddels stuk voor stuk naar huis zijn gestuurd. Peer Szymkowiak, advocaat van een Poolse verdachte, stelt dat zijn cliënt slechts een aannemer was. "Hij wist niets van clandestiene sigaretten."

Lucratieve handel
De mannen worden allemaal verdacht van een accijnsdelict. Op tabaksproducten wordt immers accijns geheven in Nederland. Omdat producten als sigaretten steeds duurder worden, is het voor criminele organisaties een lucratieve handel om dergelijke accijnsproducten zelf te maken. Justitie onderzoekt nog welke organisatie er verantwoordelijk is voor deze twee fabrieken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging