Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tussenstand halverwege: dreun voor SP, zege GroenLinks

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 0:36

Met de helft van de gemeenten die hun uitslag hebben gepubliceerd, lijkt het CDA zich in Limburg te handhaven als grootste partij in het Limburg Parlement.

Daar moet wel bij gezegd worden dat van de grote gemeenten alleen Venlo bij de eerste 16 gemeenten hoort die de stemmen hebben geteld. Bij de tussenstand van 0:30 uur is het CDA nog steeds de grootste partij, met 22,4 procent van de stemmen. Vier jaar geleden haalde de partij nog 26 procent.

Forum
Het Forum voor Democratie stevent af op de tweede plek, met 14,4 procent van de stemmen. De PVV wordt de derde partij van Limburg, met 11,7 procent van de stemmen.

SP gehalveerd
De grootste klap is ongetwijfeld voor de SP, die in deze tussenstand hun aandeel zag halveren van 13,8 procent in 2015 naar 7,8 procent nu. GroenLinks wordt daarentegen ruim dubbel zo groot, van 3,1 procent naar 7,9 procent.

Opkomst
De opkomst is in ieder geval hoog te noemen. Voor de vorige Statenverkiezingen bracht 47,6 procent van de Limburgse stemgerechtigden zijn stem uit, dat aandeel is nu 54 procent.

Lees ook: Tussenstand: Explosieve groei FvD en GroenLinks

De tussenstand, nadat 16 van de 31 Limburgse gemeenten zijn geteld.
Afbeelding: ANP

FvD profiteert
Die hoge opkomst lijkt vooral gunstig uit te pakken voor het FvD. In absolute stemmen gezien heeft het CDA nu evenveel stemmen als vier jaar geleden, maar procentueel gezien scoort de partij een stuk lager. Dat geldt nog sterker voor de SP: procentueel gezien is die partij gehalveerd, maar het aantal stemmen dat de partij kreeg is ruwweg één derde minder.

Meer stemmen, minder zetels
De PvdA is ook een partij die de dupe lijkt te worden van de hoge opkomst. Halverwege het tellen van de stemmen is de Partij van de Arbeid procentueel bijna één procentpunt gedaald. Toch kreeg de partij dit jaar juist 300 stemmen méér dan in 2015.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen