Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tussenstand halverwege: dreun voor SP, zege GroenLinks

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 0:36

Met de helft van de gemeenten die hun uitslag hebben gepubliceerd, lijkt het CDA zich in Limburg te handhaven als grootste partij in het Limburg Parlement.

Daar moet wel bij gezegd worden dat van de grote gemeenten alleen Venlo bij de eerste 16 gemeenten hoort die de stemmen hebben geteld. Bij de tussenstand van 0:30 uur is het CDA nog steeds de grootste partij, met 22,4 procent van de stemmen. Vier jaar geleden haalde de partij nog 26 procent.

Forum
Het Forum voor Democratie stevent af op de tweede plek, met 14,4 procent van de stemmen. De PVV wordt de derde partij van Limburg, met 11,7 procent van de stemmen.

SP gehalveerd
De grootste klap is ongetwijfeld voor de SP, die in deze tussenstand hun aandeel zag halveren van 13,8 procent in 2015 naar 7,8 procent nu. GroenLinks wordt daarentegen ruim dubbel zo groot, van 3,1 procent naar 7,9 procent.

Opkomst
De opkomst is in ieder geval hoog te noemen. Voor de vorige Statenverkiezingen bracht 47,6 procent van de Limburgse stemgerechtigden zijn stem uit, dat aandeel is nu 54 procent.

Lees ook: Tussenstand: Explosieve groei FvD en GroenLinks

De tussenstand, nadat 16 van de 31 Limburgse gemeenten zijn geteld.
Afbeelding: ANP

FvD profiteert
Die hoge opkomst lijkt vooral gunstig uit te pakken voor het FvD. In absolute stemmen gezien heeft het CDA nu evenveel stemmen als vier jaar geleden, maar procentueel gezien scoort de partij een stuk lager. Dat geldt nog sterker voor de SP: procentueel gezien is die partij gehalveerd, maar het aantal stemmen dat de partij kreeg is ruwweg één derde minder.

Meer stemmen, minder zetels
De PvdA is ook een partij die de dupe lijkt te worden van de hoge opkomst. Halverwege het tellen van de stemmen is de Partij van de Arbeid procentueel bijna één procentpunt gedaald. Toch kreeg de partij dit jaar juist 300 stemmen méér dan in 2015.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen