Overslaan en naar de inhoud gaan

'Turncoach met Limburgs verleden voorwaardelijk geschorst'

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 12:41

De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft zijn eerste veroordeling uitgesproken tegen de coaches die worden verdacht van grensoverschrijdend gedrag in het turnen. Het betreft een voorwaardelijke schorsing van één jaar voor het stelselmatig negeren van turnsters.

Het betreft een voorwaardelijke schorsing van één jaar voor het stelselmatig negeren van turnsters.

Limburgs verleden
Het zou volgens het Noordhollands Dagblad gaan om Nico Zijp, hoofdtrainer bij FlikFlak uit Den Bosch en coördinator van het regionaal talentencentrum Topturnen Zuid. Het ISR heeft de uitspraak wegens privacyregels geanonimiseerd naar buiten gebracht. Zijp was in het verleden coach bij een turnvereniging uit Echt. Hij scoutte de Weertse turnster Vera van Pol en werkte in een verder verleden met Patricia Lasomer.

Lees ook: KNGU zet turntrainer op non-actief

Aangiften
Tegen de bewuste coach zijn, zo valt uit de uitspraak op te maken, in ieder geval veertien aangiften gedaan. Naast klachten over negeren bij bijvoorbeeld blessures en het niet aan het verwachtingspatroon voldoen, betrof het intimidatie (schreeuwen en kleineren), het niet dulden van tegenspraak, en de voortdurende kritiek op het gewicht van turnsters en de druk om af te vallen. Een aantal turnsters gaf aan psychische schade te hebben geleden.

Ontkenning
De coach ontkent in zijn verweer vrijwel alle aantijgingen. Van intimideren en kleineren was volgens hem geen sprake. Hij meent dat teleurstelling van de turnsters en hun ouders over het niet halen van gedroomde doelen de belangrijkste voedingsbodem is voor de klachten tegen hem.

Stok achter de deur
De tuchtcommissie oordeelt dat er wel degelijk sprake is van grensoverschrijdend gedrag en legde de straf op omdat er "gezien de ernst en duur van de bewezen overtredingen, mede vanuit preventief oogpunt, aanleiding is voor een stevige stok achter de deur". De coach kan in beroep gaan tegen zijn straf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen