Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinders betalen 25 miljoen na fraude

Geplaatst opdonderdag 20 juli 2017 - 14:24

Een groep Limburgse en Noord-Brabantse tuinders heeft in een groot fraudeonderzoek een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM). Ze betalen 25,1 miljoen euro illegale winst terug.

Daarnaast accepteren de tuinders werkstraffen variërend van 60 tot 120 uur per tuinder.

Fraude
De tuinders werden in 2010 aangehouden omdat ze hun ongeoogste aardbeien, asperges en champignons verkochten aan buitenlandse bedrijven. Een Pools uitzendbedrijf zorgde voor goedkope Oost-Europese plukkers of stekers. De schatkist werd zo benadeeld.

Het OM verwijt de tuinders witwassen van inkomsten en valsheid in geschrifte.

Brein
De 69-jarige hoofdverdachte Theo van K., die volgens de aanklager het brein is achter de constructie, is buiten de schikkingsonderhandelingen gehouden. Hij heeft vermoedelijk het meeste voordeel behaald en zal wel voor de strafrechter moeten verschijnen, kondigde het OM aan.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OM eist 5 jaar cel voor brein achter tuindersfraude
OM eist 31,3 miljoen van 'brein' tuindersfraude
Grote verschillen bij opleggen bijstandsboetes
NS verkoopt Qbuzz aan Italiaans bedrijf
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen