Overslaan en naar de inhoud gaan

Tsunami aan zomercarnavals in aantocht

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 17:41

Nu de coronaregels soepeler worden, lijkt het erop dat Limburgse vastelaovesliefhebbers deze zomer wat in te halen hebben. De provincie kan namelijk rekenen op behoorlijk wat zomerse vastelaovesfestivals.

1Limburg zet ze op een rij.

Roermond
Voor het zomerfestival 'Festilaovend' op zaterdag 11 september zijn in de voorverkoop 10.000 kaarten verkocht. De organisatie, Vleisboeket & Verkespers Productions, gaat bij De Weerd aan de Maasplassen in Roermond op één dag en via zeven verschillende podia de complete vastelaovend inhalen, inclusief sjpek met ei aete, aaftelle, buuttereedners, artiesten, bands, zittinge en assekruutske haole.

Kerkrade
Een ander groot vastelaovesfestival moet in Kerkrade komen en is van de organisaties Dusk To Dawn Entertainment, Move 2 Sound en Music Dome. Zij bundelen op 14 en 15 augustus de krachten voor het 'Vasteloavend Festival' op de Roda Boulevard tegenover Music Dome.

Haelen
Opvallend is ook het voornemen van de LVK-winnaar 2021, zanggroep Hoondervel uit Haelen, om in die plaats bij Kasteel Aldenghoor op 4 september het 'Zomer LVK Dorstiger met Vrunj' voor alle generaties te organiseren. De kaartverkoop voor dit feest moet nog beginnen.

Landgraaf
Megaland in Landgraaf, de locatie voor het jaarlijkse Pinkpop Festival, kleurt het zomerprogramma ook carnavalesk in. Op 7 juli is op Megaland 'De 11e van de 7e'. Op 2 juli staat de Keulse band Brings op het programma en de 15e Bläck Fööss.

Urmond, Amby. Velden
Ook zijn er een aantal lokale zomercarnavals, zoals in Urmond (14 aug), Ell (20 aug), Amby (4 sept), en de Inhaol Gekke Maondaag in Velden op 10 september.

Ook afgelastingen
Overigens durven nog niet alle organisaties het aan. Zo is het 'Vastelaovend Zòmmer Festival 2021' op 10 juli in Venray van café Hulsman en de Roojse Hofkapel afgelopen week afgelast. Ook in Banholt gaat het jaarlijkse 'Zomercarnaval Banholt' niet door.

Stilte bij bonden
De Limburgse carnavalsbonden SLV en BCL zijn opvallend stil als het gaat om de berg aan vastelaovesfestivals komende zomer. In het verleden hebben bondsleden regelmatig furieus geprotesteerd tegen pogingen van Limburgse organisaties om zomercarnaval succesvol van de grond te krijgen. Carnaval vieren buiten het seizoen om zou slecht zijn voor het behoud van deze traditie, zo luidde de kritiek.

Tot nu toe is niet gelukt om een jaarlijks breed gedragen zomercarnaval in onze provincie van de grond te krijgen. Wel zijn er lokaal enkele carnavaleske zomerfeesten ontstaan die soms ook weer met de stille trom vertrokken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen