Overslaan en naar de inhoud gaan

Truckers mogen na vijven nog steeds broodje bal scoren

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 14:53

Terwijl alle restaurants dicht zijn na vijf uur 's middags, brandt er nog licht in een aantal wegrestaurants van Limburg. Hoe zit dat precies?

De overheid beschouwt beroepschauffeurs als mensen met een cruciaal beroep die niet te missen zijn. Voor hen geldt geen vijf-tot-vijf avondlockdown. De truckers kennen afwijkende coronamaatregelen.

Pleisterplaatsen
Een ervan is dat ze na een lange rit en ver van huis, goed kunnen eten en rusten. Dat is goed voor de economie en veilig voor het verkeer. Dat pauzeren gebeurt van oudsher op de pleisterplekken voor chauffeurs in de buurt van een doorgaande snelweg. Zoals bijvoorbeeld Truckstop Venlo waar iedere dag, coronacrisis of niet, tientallen vrachtwagens aanleggen voor een pauze. De locatie is tot elf uur 's avonds open. "We liggen strategisch erg gunstig, dus het is hier eigenlijk altijd druk", vertelt een woordvoerster van Truckstop.

Parkeerpaal
Volgens haar vindt aan de toegangspoort letterlijk een selectie plaats. De parkeerpaal waar een ticket via een drukknop valt te behalen, is zó hoog dat die alleen vanuit een vrachtwagencabine is te bedienen. Slimmeriken die zonder chauffeursbewijs na vijven wat willen eten, komen dus simpelweg niet binnen in het truckersparadijs.

Code C
Ook bij andere rustplaatsen voor beroepschauffeurs vindt een controle plaats. Meestal wordt gevraagd naar het groot rijbewijs. Zonder vermelding C voor beroepschauffeurs is na vijven geen toegang. In de wegrestaurants gelden net als voor andere horeca de gebruikelijke coronavoorschriften.

Inzicht
Bij de truckstops blijft de toeloop onverminderd hoog. "Zonder vrachtwagenchauffeurs gebeurt er niets. Dan staat de hele economie stil", zeggen ze bij Truckstop Venlo. Tot dat inzicht is ook het kabinet gekomen. Hoe anders dan een jaar geleden. Toen mochten truckers tot het middaguur een warme maaltijd oppeuzelen. Na lunchtijd was het eten alleen af te halen, tot ergernis van de wegrestaurants.

Lees ook: Truckersrestaurant in Venlo wil langer open

Tankstations
Ook tankstations naast de snelweg kennen een lichter regime. Ze mogen in de avond een warme hap en broodjes verkopen. Toch is het daar rustig in de avonden, blijkt uit een rondgang langs een aantal pompstations. “We zien niet dat er meer klanten komen sinds de lockdown. Dat verschil was alleen merkbaar tijdens de eerste coronagolven. Toen werkten meer mensen thuis en was het een stuk rustiger”, vertelt de manager van de Shell langs de A2 bij Weert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen