Overslaan en naar de inhoud gaan

Truckers doen vaak geen aangifte van ladingdiefstal

Geplaatst opdinsdag 16 mei 2017 - 6:33

Het aantal ladingdiefstallen is flink toegenomen. Toch doen veel truckers vaak geen aangifte als ze bestolen zijn. Daarom opent de politie een speciaal telefoonnummer waar chauffeurs zich 24 uur per dag kunnen melden.

Parkeerplaatsen langs de A73 en A67 zijn bij ladingdieven favoriet. Daar sloegen de dievenbendes de afgelopen maanden het vaakst toe, schrijft het AD.

Buitenlandse bendes
Volgens politiewoordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid zijn het steeds vaker buitenlandse bendes die hun pijlen richten op de Nederlandse vracht. "Voorheen waren het vooral criminelen uit Nederland die de trucks leegroofden. Veel Brabanders. Nu hebben we aanwijzingen dat het gaat om buitenlanders. Die gasten verplaatsen zich voortduren van het ene land naar het andere land. Daardoor is het lastig om ze aan te pakken", zegt Kraszewski in de krant.

Beangstigend
Veel vrachtwagenchauffeurs zijn volgens Arthur van Dijk, voorzitter van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), bang dat hun lading wordt gestolen. "Dieven snijden het zeil van een vrachtwagen open. Of ze breken de deuren open aan de achterkant. Chauffeurs hebben dat lang niet altijd door. Maar het gebeurt ook onder bedreiging."

Aangifte doen
Volgens de politie wordt nog te weinig aangifte gedaan van ladingdiefstal. "De aangiftebereidheid is laag, omdat chauffeurs vaak geen tijd hebben om naar een politiebureau te rijden. Bij het bureau blijkt in bepaalde gevallen dat alleen op afspraak aangifte gedaan kan worden. Ook weten politiemedewerkers niet altijd hoe ze een aangifte van ladingdiefstal moeten afhandelen", zegt Kraszewski.

Telefoonnummer
Daarom heeft de politie dinsdag een speciaal telefoonnummer geopend waar truckers 24 uur per dag melding kunnen doen van ladingdiefstal: 088-0087444. De medewerkers van de telefooncentrale zijn speciaal getraind voor het afhandelen van de aangifte.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ladingdieven zijn politie te vlug af na achtervolging
Uitbreiding truckparking Venlo moet in 2022 klaar zijn
Verkeerscontrole Tienbaan Bocholtz Heerlen (7 nov 2019)
Drugs, geld en wapens gevonden bij grote politiecontrole
Achttien maanden cel geëist tegen stuntdieven A73
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen