Overslaan en naar de inhoud gaan

Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Geplaatst opdinsdag 10 september 2019 - 6:00

De tientallen vluchtelingen die de afgelopen maanden in Limburg uit vrachtwagens klommen, waren per ongeluk in onze provincie verzeild geraakt. Een deel van hen werd door de politie aangehouden. Meestal werden ze korte tijd later, na onderzoek, ook weer vrijgelaten.

Het fenomeen 'uitklimmers', zoals vluchtelingen worden genoemd die uit vrachtwagens springen, is nieuw in Limburg. Tot dit jaar kwam het nauwelijks voor. Sinds januari waren er vijf incidenten waar de politie aan te pas kwam: op de A2 bij Meerssen en Maastricht (april), Eijsden (mei) en Gronsveld (augustus) en op de A73 bij Venlo (juli).

Geen asiel
Het ging steeds om groepen van 15 tot 25 personen, voornamelijk afkomstig uit Eritrea, maar ook uit Irak, Pakistan, Afghanistan en Syrië. In totaal werden hierbij 33 personen aangehouden door de politie. Geen van hen heeft asiel aangevraagd in Nederland. Een minderjarige werd naar Ter Apel gestuurd, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers zit, maar deze is direct met onbekende bestemming vertrokken.

Verstoppen
Ali Sabri is hoofdinspecteur van de politie en stuurt operaties aan van de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel- en Smokkel (vreemdelingenpolitie). Hij legt uit dat vreemdelingen zich meestal verstoppen in een vrachtwagen op een parkeerplaats, bijvoorbeeld in België of in Frankrijk. "Ze willen dan eigenlijk een locatie vinden waar ze de oversteek naar Engeland kunnen maken, want dat is meestal het einddoel."

Engeland
Alle uitklimmers in Limburg waren op weg naar Groot-Brittannië. Vaak wordt dat land door vluchtelingen als kansrijke en immigrantvriendelijke plek beschouwd, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Ook hebben veel vreemdelingen een connectie met het land vanwege het koloniale verleden. Daarnaast spelen mensensmokkelaars een grote rol, die met een oversteek van Het Kanaal meer kunnen verdienen.

Lees ook: Opnieuw lopen vluchtelingen over A2 en A79

Vergissing
De vluchtelingen hebben vaak mobiele telefoons met GPS bij zich als ze in een vrachtwagen zitten, zodat ze kunnen zien waar ze zijn. Als ze dan zien dat ze niet naar Frankrijk gaat, maar Nederland binnenrijden, klimmen ze eruit. "Dan proberen ze zo snel mogelijk uit de vrachtwagen te komen", aldus Sabri. "Om de aandacht van de chauffeur te trekken, slaan ze op de wand van de vrachtwagen of beginnen ze te schreeuwen. Als de bestuurder stopt, springen de mensen eruit. "Vandaar de naam 'uitklimmers'."

Ligging
Volgens de politie gaat het om een nieuw fenomeen in Limburg. In 2018 deed dit zich nog niet voor. "Vooral de uitklimmersproblematiek is iets dat we nu in Limburg geconstateerd hebben." Sabri verklaart dat dit met ligging te maken heeft: "Limburg is een grensregio en er is veel beweging over de grenzen heen, er is vooral veel vrachtverkeer vanuit België. Dan is het handig om daarop mee te liften. Veel vreemdelingen komen ook vanuit de route Zuid-Europa."

Lees ook: Truckers proberen vluchtelingen te vangen op snelweg

Identiteit
Een deel van de vreemdelingen die uit vrachtwagens springen, wordt door de politie aangehouden. Sabri legt uit dat uitklimmers vaak op de snelweg terechtkomen en dan is de verkeersveiligheid vaak in gevaar. De politie wordt dan opgeroepen om te onderzoeken wat er gebeurd is. "Als we op straat mensen aantreffen, kunnen ze zich vaak niet legitimeren, hebben ze geen visum of verblijfsvergunning. In dat geval worden ze aangehouden. Vervolgens worden ze aan de vreemdelingenpolitie overgedragen." Daar wordt geprobeerd hun identiteit alsnog te achterhalen via allerlei nationale en internationale systemen.

Maatwerk
Wat er vervolgens gebeurt met de vreemdelingen is maatwerk, "want het heeft met heel veel factoren te maken", aldus Sabri.

De politie licht het maatwerk toe.
Video: L1

Laten gaan
"Het blijft altijd koffiedik kijken aan de voorkant", volgens Sabri. "Er zijn ook momenten waarbij we mensen moeten laten gaan op basis van internationale verdragen. Dit is een internationaal vraagstuk en een maatschappelijk probleem, dat kunnen wij als politie niet alleen oplossen." Politie Limburg heeft naar aanleiding van de incidenten een plan van aanpak ontwikkeld om de problematiek effectiever en uniformer aan te kunnen pakken. Daarnaast wil de vreemdelingenpolitie samenwerken met buurlanden.

Vrijlating
Het reisdoel van de vreemdelingen blijft Engeland. Als ze worden vrijgelaten, na juridisch en bestuursrechtelijk onderzoek, gaan ze meestal terug naar België om hun weg daarnaartoe te vervolgen, vertelt Sabri.

Asiel
Hoewel deze groep niet in Nederland wil blijven, hebben vreemdelingen het recht om asiel aan te vragen. Ook daarbij draait het om maatwerk, laat de politie weten. Dan starten de verwijzingen en de hulpverlening. Meerderjarigen krijgen een treinkaartje naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Minderjarigen worden daar naartoe gestuurd met een taxi.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen