Overslaan en naar de inhoud gaan

Trouwerijen na corona: 'Worden die weer als vanouds?'

Geplaatst opmaandag 14 juni 2021 - 16:52

Trouwen op een prachtige locatie met een groot feest. Al meer dan een jaar is dit door de coronacrisis niet mogelijk. "Ik twijfel of dit op korte termijn weer gaat gebeuren zoals het was voor corona."

Dit zegt weddingplanner Linda Leclair uit Voerendaal.

Haken en ogen
"Tuurlijk zijn er nog bruiloften, maar op dit moment zitten er nog veel haken en ogen aan. Er zijn natuurlijk bruidsparen die het door laten gaan. Maar er zijn toch nog heel veel mensen die het willen op de manier die ze voor ogen hadden van voor corona", vertelt Leclair.

Alles kwijt
Vijftien jaar is Leclair weddingplanner, maar sinds corona is ze gedwongen er een ander bedrijf naast te hebben. "Na de eerste persconferentie waren wij in één klap alles kwijt. En bruiloften zijn nu dus niet meer iets waar wij volledig mee bezig kunnen zijn, en dat is vijftien jaar wel zo geweest. Ik weet ook niet of het op die schaal weer terugkomt als voor corona."

Onbevangen
Ze vervolgt: "Bedrijven, zoals online trouwfora, die best positieve geluiden laten horen, hebben die ook nodig, zij willen gewoon heel graag weer dat de trouwbranche weer betaald gaat adverteren. Er gaan heus bruiloften door dit jaar, maar lang niet zoveel en op dezelfde manier als voor corona. Ik vraag mij namelijk ook af of alle mensen die normaal naar een bruiloftsfeest zouden gaan nu allemaal weer aanwezig kunnen en durven te zijn?", zegt Leclair.

Verplaatsingen
Daarnaast zorgt het vele verplaatsen van bruiloften voor problemen. “Je kunt uiteindelijk niet blijven verschuiven, dat zorgt soms voor zoveel ellende dat we zelfs met een rechtszaak te maken hebben. Er zijn ook bruiloften in de ijskast verdwenen. Mensen hebben niet altijd een realistisch beeld van wat kan. We verhuren bijvoorbeeld villa’s voor bruiloften op Ibiza. Mensen willen vaak per se een bepaalde week of een bepaalde villa, en verplaatsen het dan weer, omdat het dan toch nog niet helemaal kan zoals ze zouden willen”, zegt Leclair.

Volgend jaar
Bij parttime weddingplanner Colinda van Dijk uit Amstenrade zijn de bruiloften verschoven naar volgend jaar. "Ik had er eentje in 2020 in augustus en eentje in 2021 in juni, deze zijn allebei verplaatst naar 2022. Fotografen en trouwlocaties merken wel dat het weer een beetje begint te lopen. Dat is een goede maatstaaf, want dan zal het bij mij hopelijk ook weer een beetje gaan lopen."

Locaties
Zo merkt Maurice Loo, directeur van Auberge Smockelaer in Slenaken dat er langzamerhand weer meer vraag komt naar bruiloften. "Er werd in 2020 niet veel getrouwd. Ook hebben we veel verschuivingen gehad naar dit jaar en naar volgend jaar. Ook al heb je altijd wel mensen die willen trouwen omdat er bijvoorbeeld iemand ziek is in de familie, dan pas je je aan op de maatregelen", vertelt Loo.

50 mensen
Op dit moment hebben mensen die trouwen en samenkomen nog wel met beperkingen te maken. "We hebben alweer een bruiloft gehad en dat betekent zitten op een plek, wel lekker eten en om 22:00 uur is het afgelopen. We passen ons nu aan naar de mogelijkheden die er zijn. Wat kan er wel en wat kan er niet? En daarbinnen er iets leuks van maken. Nu mogen er 50 mensen binnen, ook al moet je die wel goed spreiden."

Vooruit plannen
Wel merkt Loo dat mensen weer aan trouwen beginnen te denken. "Ik heb nu gemiddeld drie tot vijf mensen per week die naar de mogelijkheden komen kijken, die weer vooruit plannen. In een normaal jaar hebben we ongeveer dertig bruiloften, we hebben er zeven tot acht gehad tot nu toe. En op dit moment is het voorjaar alweer voorbij. In juli en augustus hebben we er een stuk of vijftien opstaan. Volgend jaar gaan we hopelijk weer naar het oude niveau."

Lees ook: Trouwen in coronatijd: 'Tot drie keer toe moeten verzetten'

Dat zou bij Kasteel de Keverberg in Kessel het geval kunnen zijn. "Vanaf april 2022 begint de agenda goed vol te lopen. En de mensen die een bruiloft plannen voor volgend jaar die willen ook echt een ouderwetse bruiloft, daar wordt nog niet gekeken naar eventuele maatregelen", zegt Francien van Kessel, sales & marketingmanager bij Kasteel de Keverberg.

Bas Eijssen, directeur van Hotel Schinvelder Hoeve in Schinveld merkt ook dat mensen weer beginnen te plannen. "Deze week hebben we elke dag een partij bij ons zitten. Het zijn nu zitfeestjes. Iedereen die nu trouwt weet dat ook. Alle nieuwe bruidsparen plannen wij alsof corona niet bestaat, maar we blijven wel flexibel. We bewegen mee met de maatregelen van dat moment. Maar we blijven volop dromen", sluit Eijssen af.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen