Overslaan en naar de inhoud gaan

Trots en teleurstelling bij ouders Juul Franssen

Geplaatst opdinsdag 27 juli 2021 - 20:13

In tranen vertelde judoka Juul Franssen in Tokio hoe graag ze een olympische medaille had gewonnen voor haar familie. Vooral voor haar vader, die een half jaar geleden getroffen werd door een beroerte.

De ouders van Juul beleefden de beslissende strijd om de bronzen medaille bij hun slagerij in Reuver.

Herseninfarct
De onverwachte herseninfarct van haar vader kwam hard aan bij dochter Juul. Ze pendelde maandenlang op en neer tussen woonplaats Rotterdam en haar ouderlijk huis in Reuver. De slagerij waar ze opgroeide werd te koop gezet. Het maakte de focus op een olympische medaille in Tokio niet eenvoudiger. Toch slaagde ze erin haar eerste twee wedstrijden met ippon te winnen, wat ook haar zus Kim met trots vervulde. "Dat is echt Juul. Die staat er altijd als ze er moet staan. Altijd."

Video: L1

Vechten
Door het tijdsverschil met Japan kende de familie Franssen een korte nacht. "Ik was al om twee uur wakker", zo vertelt moeder Annemie. Dat was de moeite waard, want Franssen versloeg in de herkansing de Braziliaanse Ketleyn Quadros, waardoor ze voor een bronzen medaille de tatami op mocht. In sneltreinvaart meldde zus Kim zich bij haar ouders in Reuver, om samen het beslissende duel te volgen. "Ik gun het haar zo. Ze heeft het echt verdiend, Juul heeft er zo hard voor gevochten", aldus Annemie.

"Mijn vader heeft zijn medaille al in Hoensbroek gewonnen, nu Juul nog", zo weet Kim, die haar vader de afgelopen maanden hard zag werken aan zijn revalidatie bij Adelante. De oorspronkelijke prognoses heeft de voormalige slager Pieter al gelogenstraft. De helft van zijn lichaam functioneert weer redelijk, en praten gaat langzaam ook weer. Vanaf de bank leeft Pieter hartstochtelijk mee met zijn dochter. "Het vechten heeft ze van mij", zegt hij.

Anti-judo
Uiteindelijk blijkt de Italiaanse Maria Centracchio net te sluw in de strijd om de bronzen medaille. Door drie straffen verliest Franssen in de golden score. "Het anti-judo heeft gewonnen", zo concludeert de judoka zelf direct na afloop. "Dat is vooral hier in Japan heel erg pijnlijk". In de huiskamer in Reuver heersen trots en teleurstelling tegelijkertijd. "We zijn echt super trots op Juul", zegt moeder Annemie na afloop. Als geen ander weet ze hoe hard Juul heeft moeten vechten om in Tokio te komen.

Lees ook: Judoka Juul Franssen grijpt nét naast olympisch brons

Een half jaar lang vocht Juul Franssen een juridische strijd uit met de judobond, die haar niet meer wilde selecteren voor internationale wedstrijden. Franssen weigerde zich namelijk te schikken in een nieuw centraal trainingsregime. "Dat heeft een prijs gehad", zo vindt Annemie Franssen. "Juul heeft toch een jaar geen internationale wedstrijden gehad, maar wel heel hard getraind natuurlijk."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen