Overslaan en naar de inhoud gaan

Tropische papaja groeit 'gewoon' in Limburgse kas

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 12:08

Teler Roy Steegh in Wellerlooi heeft vier hectare met meloenbomen vol papaja's. Het is de eerste plek in Nederland met commerciële papajateelt.

De papaja's die in Nederland verkocht worden, komen voornamelijk uit Zuid-Amerika en India. Maar ook in Spaanse foliekassen wordt de vrucht geteeld. Dat betekent dat er nu nog een uitgekiende en milieubelastende logistieke operatie nodig is om ze vers in het winkelschap te krijgen.

Video: L1

Kansen voor tropische fruitteelt
Omdat er steeds meer vraag is naar producten dichter bij huis, onderzocht de universiteit van Wageningen samen met enkele andere partijen de teelt van tropische vruchten in Nederland. In een proefopstelling werden vruchten als mango’s, avocado’s en papaja’s getest. Die laatste bleek op korte termijn de meeste potentie te hebben. De Venlose telersvereniging Sunfresh investeerde in het onderzoek en is nu de eerste partij met commerciële papajateelt in Nederland. Vier van de telers van Sunfresh zijn op de trein gesprongen en doen samen de exploitatie van de kaspapaja’s in Wellerlooi.

12.000 bomen
Eerst was er een testopstelling bij de Universiteit van Wageningen, daarna de eerste hectare in Wellerlooi. Nu staan er maar liefst twaalfduizend bomen op 4 hectare en sinds afgelopen najaar wordt er geoogst. De productie draait het hele jaar door. "In de zomer geeft iedere boom per week ruwweg twee à drie vruchten. Dat zijn dertigduizend papaja’s per week. Nu in de winter is dat de helft", zegt teler Roy Steegh.

Pionieren
Volgens collega-teler Ad Gubbels is het pionierswerk. "Dit is de eerste plek in Europa waar de papaja in een kas staat onder deze omstandigheden. Dat is heel anders dan een plant in een tropisch land in de volle grond, vrij voor de elementen. Hoe dat hier in een gecontroleerde omgeving gaat en hoe je dan de beste resultaten krijgt, moet je helemaal zelf uitdokteren." De vier telers uit Wellerlooi, Maasbree en Baarlo hadden voor dit avontuur alleen ervaring met trostomaten, paprika's en komkommers. Omdat ze de eersten zijn, hebben ze wel een voorsprong op mogelijke toekomstige concurrenten.

Limburgs streekproduct
Of de papaja echt kans maakt als Limburgse groente moet de tijd uitwijzen. Steegh: "Natuurlijk wil je als teler dat het een succes wordt. Dat hier over tien jaar niet vier hectare staat maar tien keer zoveel." Overigens gaat de Limburgse papaja ironisch genoeg bijna volledig de grens over, naar Duitsland. Net als hun tomaten en paprika's. "Dat afzetkanaal hebben we, maar we willen natuurlijk ook dat ze over een tijdje ook hier in Nederland in de schappen komen te liggen", aldus Steegh.

Limburgse papaja Wellerlooi
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen