Overslaan en naar de inhoud gaan

Tropische papaja groeit 'gewoon' in Limburgse kas

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 12:08

Teler Roy Steegh in Wellerlooi heeft vier hectare met meloenbomen vol papaja's. Het is de eerste plek in Nederland met commerciële papajateelt.

De papaja's die in Nederland verkocht worden, komen voornamelijk uit Zuid-Amerika en India. Maar ook in Spaanse foliekassen wordt de vrucht geteeld. Dat betekent dat er nu nog een uitgekiende en milieubelastende logistieke operatie nodig is om ze vers in het winkelschap te krijgen.

Video: L1

Kansen voor tropische fruitteelt
Omdat er steeds meer vraag is naar producten dichter bij huis, onderzocht de universiteit van Wageningen samen met enkele andere partijen de teelt van tropische vruchten in Nederland. In een proefopstelling werden vruchten als mango’s, avocado’s en papaja’s getest. Die laatste bleek op korte termijn de meeste potentie te hebben. De Venlose telersvereniging Sunfresh investeerde in het onderzoek en is nu de eerste partij met commerciële papajateelt in Nederland. Vier van de telers van Sunfresh zijn op de trein gesprongen en doen samen de exploitatie van de kaspapaja’s in Wellerlooi.

12.000 bomen
Eerst was er een testopstelling bij de Universiteit van Wageningen, daarna de eerste hectare in Wellerlooi. Nu staan er maar liefst twaalfduizend bomen op 4 hectare en sinds afgelopen najaar wordt er geoogst. De productie draait het hele jaar door. "In de zomer geeft iedere boom per week ruwweg twee à drie vruchten. Dat zijn dertigduizend papaja’s per week. Nu in de winter is dat de helft", zegt teler Roy Steegh.

Pionieren
Volgens collega-teler Ad Gubbels is het pionierswerk. "Dit is de eerste plek in Europa waar de papaja in een kas staat onder deze omstandigheden. Dat is heel anders dan een plant in een tropisch land in de volle grond, vrij voor de elementen. Hoe dat hier in een gecontroleerde omgeving gaat en hoe je dan de beste resultaten krijgt, moet je helemaal zelf uitdokteren." De vier telers uit Wellerlooi, Maasbree en Baarlo hadden voor dit avontuur alleen ervaring met trostomaten, paprika's en komkommers. Omdat ze de eersten zijn, hebben ze wel een voorsprong op mogelijke toekomstige concurrenten.

Limburgs streekproduct
Of de papaja echt kans maakt als Limburgse groente moet de tijd uitwijzen. Steegh: "Natuurlijk wil je als teler dat het een succes wordt. Dat hier over tien jaar niet vier hectare staat maar tien keer zoveel." Overigens gaat de Limburgse papaja ironisch genoeg bijna volledig de grens over, naar Duitsland. Net als hun tomaten en paprika's. "Dat afzetkanaal hebben we, maar we willen natuurlijk ook dat ze over een tijdje ook hier in Nederland in de schappen komen te liggen", aldus Steegh.

Limburgse papaja Wellerlooi
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen