Overslaan en naar de inhoud gaan

Tromboseprof: 'Stopzetten vaccineren niet nodig'

Geplaatst opzaterdag 3 april 2021 - 18:02

Het tijdelijk stopzetten van het vaccineren met AstraZeneca is niet verstandig. Dat zegt hoogleraar klinische trombose aan het MUMC+ Hugo ten Cate in Limburg Centraal.

Volgens Ten Cate leidt het tot onrust bij mensen en levert stopzetten bovendien meer risico op voor de volksgezondheid dan doorgaan: "Het is echt een gemiste kans dat de minister hier niet met ons, experts, over heeft overlegd."

Incidentpolitiek
De GGD's zijn tijdelijk gestopt met het toedienen van AstraZeneca-vaccins, vanwege nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Ten Cate: "Dit is incident-politiek. Het gaat om 5 nieuwe meldingen, waarvan 1 sterfgeval. Wat er ontbreekt in dit verhaal is het perspectief. Als je Covid krijgt, heb je grofweg een kans van 1 op 1000 dat je trombose krijgt. De kans op trombose bij vaccineren met het AstraZeneca is 1 op 100.000."

Lees ook: Venlose (58) kreeg trombose na AstraZenecaprik

Afweging
De afweging is voor Ten Cate dus helder: "Je kunt wel stoppen met vaccineren vanwege een heel klein risico, maar vervolgens is het gevaar voor de volksgezondheid veel groter omdat al die ongevaccineerde mensen een groter risico lopen op Covid."

Internationaal
De ernstige bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin staan ook internationaal volop in de belangstelling. Nederland is niet het enige land dat tijdelijk gestopt is met vaccineren, ook bijvoorbeeld Duitsland deed dat al eerder. In Europees verband wordt er door geneesmiddelenbureau EMA volop gestudeerd naar het vaccin en de bijwerkingen.

Afwachten
Naar verwachting verschijnt daar dinsdag een nieuw rapport over. Ten Cate: "Laten we dat nou even afwachten. We hebben hier voortdurend met 300 a 400 mensen contact over, allemaal specialisten uit heel Europa, we zijn goed op de hoogte. Ik vind het echt onverstandig als landen op eigen houtje besluiten te stoppen."

Onnodige onrust
Behalve een groter gezondheidsrisico levert stoppen met vaccineren ook onnodig onrust op bij mensen. "Er wordt gedaan alsof er iets levensgevaarlijks is opgespoord wat onmiddellijk dient aangepakt te worden," aldus Ten Cate, "mensen worden daar angstig van, vragen zich van alles af. Iemand van 61 bijvoorbeeld wil weten waarom hij wél gevaccineerd mag worden, terwijl zijn buurman van 59 niet in aanmerking komt voor een prik."

Kokerkijken
Ook hekelt Ten Cate het feit dat hij of collega-specialisten nauwelijks betrokken zijn bij het besluit te stoppen met vaccineren: "Dat is een gemiste kans. Kokerkijken van de minister, zou ik het willen noemen. Die heeft met de Gezondheidsraad en het RIVM dit besluit genomen, zonder met ons te overleggen. En dat is al de tweede keer dat dat gebeurt. Dus ik zou zeggen, minister, overleg met ons."

De 58-jarige Suzan Storch uit Venlo is één van de vijf eerste patiënten in Nederland die trombose kreeg na de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Beluister hier haar verhaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen