Overslaan en naar de inhoud gaan

Tromboseprof: 'Stopzetten vaccineren niet nodig'

Geplaatst opzaterdag 3 april 2021 - 18:02

Het tijdelijk stopzetten van het vaccineren met AstraZeneca is niet verstandig. Dat zegt hoogleraar klinische trombose aan het MUMC+ Hugo ten Cate in Limburg Centraal.

Volgens Ten Cate leidt het tot onrust bij mensen en levert stopzetten bovendien meer risico op voor de volksgezondheid dan doorgaan: "Het is echt een gemiste kans dat de minister hier niet met ons, experts, over heeft overlegd."

Incidentpolitiek
De GGD's zijn tijdelijk gestopt met het toedienen van AstraZeneca-vaccins, vanwege nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Ten Cate: "Dit is incident-politiek. Het gaat om 5 nieuwe meldingen, waarvan 1 sterfgeval. Wat er ontbreekt in dit verhaal is het perspectief. Als je Covid krijgt, heb je grofweg een kans van 1 op 1000 dat je trombose krijgt. De kans op trombose bij vaccineren met het AstraZeneca is 1 op 100.000."

Lees ook: Venlose (58) kreeg trombose na AstraZenecaprik

Afweging
De afweging is voor Ten Cate dus helder: "Je kunt wel stoppen met vaccineren vanwege een heel klein risico, maar vervolgens is het gevaar voor de volksgezondheid veel groter omdat al die ongevaccineerde mensen een groter risico lopen op Covid."

Internationaal
De ernstige bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin staan ook internationaal volop in de belangstelling. Nederland is niet het enige land dat tijdelijk gestopt is met vaccineren, ook bijvoorbeeld Duitsland deed dat al eerder. In Europees verband wordt er door geneesmiddelenbureau EMA volop gestudeerd naar het vaccin en de bijwerkingen.

Afwachten
Naar verwachting verschijnt daar dinsdag een nieuw rapport over. Ten Cate: "Laten we dat nou even afwachten. We hebben hier voortdurend met 300 a 400 mensen contact over, allemaal specialisten uit heel Europa, we zijn goed op de hoogte. Ik vind het echt onverstandig als landen op eigen houtje besluiten te stoppen."

Onnodige onrust
Behalve een groter gezondheidsrisico levert stoppen met vaccineren ook onnodig onrust op bij mensen. "Er wordt gedaan alsof er iets levensgevaarlijks is opgespoord wat onmiddellijk dient aangepakt te worden," aldus Ten Cate, "mensen worden daar angstig van, vragen zich van alles af. Iemand van 61 bijvoorbeeld wil weten waarom hij wél gevaccineerd mag worden, terwijl zijn buurman van 59 niet in aanmerking komt voor een prik."

Kokerkijken
Ook hekelt Ten Cate het feit dat hij of collega-specialisten nauwelijks betrokken zijn bij het besluit te stoppen met vaccineren: "Dat is een gemiste kans. Kokerkijken van de minister, zou ik het willen noemen. Die heeft met de Gezondheidsraad en het RIVM dit besluit genomen, zonder met ons te overleggen. En dat is al de tweede keer dat dat gebeurt. Dus ik zou zeggen, minister, overleg met ons."

De 58-jarige Suzan Storch uit Venlo is één van de vijf eerste patiënten in Nederland die trombose kreeg na de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. Beluister hier haar verhaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen