Overslaan en naar de inhoud gaan

Trio gearresteerd voor verwoestende brand in Valkenburg

Geplaatst opdonderdag 28 oktober 2021 - 16:20

Na een maandenlange zoektocht heeft de politie drie mannen gearresteerd voor een verwoestende brand in de Valkenburgse Plenkertstraat. Door de politie gedeelde camerabeelden zorgden voor een doorbraak.

Dat blijkt uit informatie van L1. Een politiewoordvoerster bevestigt de arrestaties. Inmiddels is het trio weer op vrije voeten.

Vijf minuten
De mannen zouden op 1 augustus om 3:00 uur een leegstaand pand in de Plenkertstraat zijn binnengedrongen. Zo'n vijf minuten later namen ze de benen en niet lang daarna ontstond er een vlammenzee. De brand sloeg over naar een tweede leegstaand pand. Uiteindelijk wist de brandweer te voorkomen dat het vuur doordrong tot omliggende panden die wél bewoond waren.

Brand versneld
De politie vermoedt dat er gebruik is gemaakt van brandversnellende middelen, zoals aanmaakblokjes en benzine dat bijvoorbeeld zijn. Het is vooralsnog onduidelijk waarom de mannen brand zouden hebben gesticht. De aangehouden mannen zijn twee broers en een vriend van hen.

Betrokken advocaten Peer Szymkowiak, Sjanneke de Crom en Vasco Chorus mochten tot op heden niet reageren; hun cliënten zaten vast in alle beperkingen en mochten dus niet met de buitenwereld communiceren. Het nieuws over de vrijlating van hun cliënten is nog te vers om daarop te kunnen reageren, laat het advocatentrio weten.

Lees ook: Brandstichters Valkenburg staan op beeld, wie herkent ze?

Herkend op beeld
Hoewel de brand al op 1 augustus is gesticht, duurde het bijna drie maanden voordat de mannen werden ingerekend. Het onderzoek zat vast en daarop besloot de politie eind oktober camerabeelden te publiceren. Dat had al snel effect. Iemand herkende één van de verdachten op de beelden. Daarna kwamen de twee broers in beeld.

Ramp voorkomen
Valkenburg was in juli een van de zwaarst getroffen gemeenten tijdens de Limburgse watersnood. Burgemeester Daan Prevoo liet na de brand weten dat zijn gemeente aan een tweede ramp in korte tijd was ontsnapt. Rondom de brandende panden lagen mensen te slapen, maar de brandweer wist te voorkomen dat er slachtoffers vielen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen