Overslaan en naar de inhoud gaan

Triggerfinger opent nieuwe 'Paradiso van het Zuiden'

Geplaatst opvrijdag 20 september 2019 - 18:28

De Belgische band Triggerfinger opent vrijdag de nieuwe Muziekgieterij in Maastricht. Het nieuwe complex wil het leidende Euregionale poppodium worden. "We moeten eindelijk Maastricht als popstad op de kaart zetten".

De fabriekshallen van de voormalige Sphinx hebben een status als rijksmonument, wat grote uitdagingen stelde aan de metamorfose van het magazijn aan de Boschstraat in Maastricht.

Twee balkons
"Voor elke bout die je uitdraait heb je toestemming nodig, dus toen we in de kleine zaal de vloer een meter wilde verlagen, was dat niet zo eenvoudig", zegt Wim Smeets, directeur van de Muziekfabriek. Hij heeft de grootste hindernissen al genomen. Het try-out concert van de Belgische band dEUS liet afgelopen week zien dat het goed zat met akoestiek en sfeer in de nieuwe Muziekgieterij. "Een grote zaal met twee balkons voor 1100 bezoekers, een prachtig intieme kleine zaal voor 430 personen. Muzikanten uit de jaren '80 dragen nu dit initiatief."

Al vaker geprobeerd
Daarmee refereert Smeets aan de vele mislukkingen in de Limburgse hoofdstad om een popzaal neer te zetten. De laatste decennia bleek Nightlive, in een kerk aan de Kesselskade, geen lang leven beschoren. Ook de Platte Zoal bleef hangen in carnaval en kienen. "In de jaren '70 en '80 had Maastricht natuurlijk wel twee succesvolle poppodia. Eigenlijk was dat een soort jeugdsoos", zegt de poppodiumdirecteur. Overal in Nederland zijn die jeugdsozen gesloten en ondergebracht bij de afdeling cultuur. In Maastricht is dat niet gebeurd, met alle gevolgen van dien. De muzikanten van toen hebben aan de wieg gestaan van de huidige Muziekgieterij. Voor muzikanten, door muzikanten, dat is het DNA van onze organisatie."

Duncan Laurence
"Komende maanden komt nog De Staat, White Lies, Ilse de Lange. Het wordt een stevige programmering waarmee je een zaal van 1100 man kunt vullen. En Duncan Laurence komt in oktober, de winnaar van het songfestival, als een soort troostprijs voor Maastricht."

Pophotspot
Het nieuwe poppodium moet nadrukkelijk ook de Maastrichtse muziekscene een nieuwe impuls geven. "Dat is een van de pijlers onder ons beleid. We hebben zes repetitieruimtes, een grote studio, we kunnen live-opnames maken, we richten een productiehuis in", zegt Smeets. "We moeten een hotspot worden voor muzikanten. Zoals je de jeugdopleiding in het voetbal naast het stadion legt, zo hebben we dat hier ook. Nu heb je in Maastricht bijvoorbeeld al YinYin en Solomon. Dat zijn Maastrichtse bands waar we al een diepe buiging voor maken."

"Er zit echt een muziekscene aan te komen, die gaan we kweken."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen