Overslaan en naar de inhoud gaan

Triggerfinger opent nieuwe 'Paradiso van het Zuiden'

Geplaatst opvrijdag 20 september 2019 - 18:28

De Belgische band Triggerfinger opent vrijdag de nieuwe Muziekgieterij in Maastricht. Het nieuwe complex wil het leidende Euregionale poppodium worden. "We moeten eindelijk Maastricht als popstad op de kaart zetten".

De fabriekshallen van de voormalige Sphinx hebben een status als rijksmonument, wat grote uitdagingen stelde aan de metamorfose van het magazijn aan de Boschstraat in Maastricht.

Twee balkons
"Voor elke bout die je uitdraait heb je toestemming nodig, dus toen we in de kleine zaal de vloer een meter wilde verlagen, was dat niet zo eenvoudig", zegt Wim Smeets, directeur van de Muziekfabriek. Hij heeft de grootste hindernissen al genomen. Het try-out concert van de Belgische band dEUS liet afgelopen week zien dat het goed zat met akoestiek en sfeer in de nieuwe Muziekgieterij. "Een grote zaal met twee balkons voor 1100 bezoekers, een prachtig intieme kleine zaal voor 430 personen. Muzikanten uit de jaren '80 dragen nu dit initiatief."

Al vaker geprobeerd
Daarmee refereert Smeets aan de vele mislukkingen in de Limburgse hoofdstad om een popzaal neer te zetten. De laatste decennia bleek Nightlive, in een kerk aan de Kesselskade, geen lang leven beschoren. Ook de Platte Zoal bleef hangen in carnaval en kienen. "In de jaren '70 en '80 had Maastricht natuurlijk wel twee succesvolle poppodia. Eigenlijk was dat een soort jeugdsoos", zegt de poppodiumdirecteur. Overal in Nederland zijn die jeugdsozen gesloten en ondergebracht bij de afdeling cultuur. In Maastricht is dat niet gebeurd, met alle gevolgen van dien. De muzikanten van toen hebben aan de wieg gestaan van de huidige Muziekgieterij. Voor muzikanten, door muzikanten, dat is het DNA van onze organisatie."

Duncan Laurence
"Komende maanden komt nog De Staat, White Lies, Ilse de Lange. Het wordt een stevige programmering waarmee je een zaal van 1100 man kunt vullen. En Duncan Laurence komt in oktober, de winnaar van het songfestival, als een soort troostprijs voor Maastricht."

Pophotspot
Het nieuwe poppodium moet nadrukkelijk ook de Maastrichtse muziekscene een nieuwe impuls geven. "Dat is een van de pijlers onder ons beleid. We hebben zes repetitieruimtes, een grote studio, we kunnen live-opnames maken, we richten een productiehuis in", zegt Smeets. "We moeten een hotspot worden voor muzikanten. Zoals je de jeugdopleiding in het voetbal naast het stadion legt, zo hebben we dat hier ook. Nu heb je in Maastricht bijvoorbeeld al YinYin en Solomon. Dat zijn Maastrichtse bands waar we al een diepe buiging voor maken."

"Er zit echt een muziekscene aan te komen, die gaan we kweken."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen