Overslaan en naar de inhoud gaan

Triatlonploeg als vierde geëindigd

Geplaatst opzaterdag 31 juli 2021 - 7:18

De Nederlandse triatlonploeg, met daarin de Maastrichtse Maya Kingma, is tijdens de Olympische Spelen van Tokio als vierde geëindigd op de gemengde estafette. Groot-Brittannië veroverde het goud. Het zilver was voor de Verenigde Staten en Frankrijk moest genoegen nemen met brons.

Nederland moest 53 seconden toegeven op de winnende ploeg van Groot-Brittannië. Het kwartet van de Verenigde Staten finishte op 14 seconden van de winnaar. De achterstand van Frankrijk aan de finish bedroeg 23 seconden.

Nieuwe discipline
De gemengde estafette is een nieuwe discipline op de Spelen. Teams van twee mannen en vrouwen legden in estafettevorm een kleine triatlon van 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometerlopen af. De Nederlandse ploeg bestond uit de Maastrichtse Maya Kingma, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Marco van der Stel. Klamer eindigde eerder tijdens de Spelen al als vierde bij de individuele wedstrijd.

Vliegende start Kingma
Kingma bezorgde de Nederlandse ploeg een vliegende start. Ze kwam als tweede uit het water en finishte slechts 2 seconden later dan de Duitse koploopster Laura Lindemann. Van der Stel handhaafde zich tijdens het zwemmen en fietsen in de kopgroep van vier, die verder bestond uit de ploegen van Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Na het lopen kwam hij als derde over de finish, achter de Brit Jonathan Brownlee en de Amerikaan Kevin McDowell.

Lees ook: Kingma staat om 3 uur 's nachts op voor triatlon Tokio

Top resultaat
Klamer hield Nederland op een vierde positie, maar kon niet voorkomen dat Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk verder uitliepen. Van Egdom liet in de laatste meters zijn Belgische en Duitse concurrent achter zich en stelde een vierde plek veilig. Het Nederlandse team was tevreden met het resultaat. "Het is ongelooflijk. Ik denk dat we dit allemaal niet verwacht hadden. Maar dat we zo goed waren als we konden zijn. Dit resultaat is top", zei Kingma voor de camera van de NOS. Van der Stel zei dat hij er alles aan had gedaan om het team op de vierde plaats te houden. "Bij het zwemmen zat ik in de kopgroep, maar bij fietsen heb ik weinig gedaan. Ik wist dat het bij het lopen moest gebeuren. Ik heb alles uit de tank gehaald wat erin zat."

Hinderende buik
Klamer, die in de individuele wedstrijd ook vierde werd, kon Nederland op de vierde plek houden, maar voelde zich niet fit. Ze heeft nog steeds last van haar buik, wat haar eerder ook hinderde. "De rest heeft het heel goed gedaan. Bij mij ging het wat minder. Het zwemmen ging wel beter, maar het fietsen was minder. Gelukkig kon ik bij het lopen toch nog wel terugkomen." Van Egmond bekende dat hij wel druk voelde om het goed af te maken. Een medaille was uit het zicht, maar hij wilde de vierde plaats vasthouden. "Als de anderen het zo goed doen, wil je niet verzaken. Ik moest en ik zou erbij blijven. Ik denk dat we als team heel trots mogen zijn", aldus Van Egmond tegen de NOS.

De winnende Britse ploeg bestond uit Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Georgia Taylor-Brown en Alex Dyee.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen