Overslaan en naar de inhoud gaan

'Triatleten psychisch en fysiek mishandeld op NTC Sittard'

Geplaatst opvrijdag 15 oktober 2021 - 9:04

Nederlandse triatleten zeggen in het verleden psychisch en fysiek mishandeld te zijn. Dat gebeurde op het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) in Sittard.

Dat meldt Trouw vrijdag op basis van gesprekken met tien oud-sporters.

Hoge prestatiedruk
De triatleten geven in de krant onder meer aan dat de prestatiedruk ontzettend hoog was, met een sterke dwang om af te vallen. Sporters hadden te maken met depressies, eetstoornissen, chronische pijn in het lichaam en zelfmoordneigingen.

Bloedserieus
Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), geeft in Trouw aan dat je de misstanden niet kunt vergelijken met de verhalen uit de turnwereld. Wel erkent hij dat er op het trainingscentrum in Sittard "ongetwijfeld zaken gebeuren die niet fijn zijn voor onze atleten en die nemen wij als bond bloedserieus".

Afvallen
De 27-jarige Charissa Zijlstra is een van de triatleten die haar verhaal doet. "Ik kocht stiekem afslankpillen en verzweeg dat voor mijn ouders en trainers. De nadruk lag zo op ons gewicht dat ik alleen maar bezig was met afvallen terwijl we vier keer per dag trainden", geeft zij aan.

Onderzoek
De NTB liet eerder dit jaar, op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilige Sport Nederland, een onafhankelijk onderzoek doen. Dat onderzoek is gedaan door het bureau Fijbes Consultancy & Training. Volgende week komt dat rapport uit.

"Als het rapport aangeeft dat er fouten zijn gemaakt op het NTC, dan moeten we ruimhartig excuses aanbieden. En elkaar recht in de ogen kijken. Om vervolgens daar als bond zo snel als mogelijk mee aan het werk te gaan", aldus directeur Groenman tegen Trouw.

Turn- en danswereld
Eerder dit jaar kwamen misstanden in de turnwereld aan het licht, deze week gevolgd door signalen uit de danswereld, via klokkenluider Kim Koumans. Tijdens een daaropvolgend debat in de Tweede Kamer kondigde demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid en Sport) onder meer aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar grensoverschrijdend gedrag binnen de topsport.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen