Overslaan en naar de inhoud gaan

Trendbreuk: meer misdrijven in Limburg

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 8:55

Voor het eerst in jaren is het aantal misdrijven in Limburg toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Sinds 2012 werden er ieder jaar minder misdrijven gepleegd, maar de 53.285 vergrijpen in 2019 zijn een toename ten opzichte van de 51.608 misdrijven in 2018.

Verkeer
Het meest gepleegde misdrijf is het veroorzaken van een verkeersongeval, of het verlaten van de plaats na het ongeval. Volgens de politie gebeurde dat 6199 keer in 2019, ongeveer 200 keer vaker dan een jaar eerder.

Fraude
De algemene misdrijftoename is vooral te danken aan het groeiend aantal fraudegevallen: de 5354 registraties in 2019 zijn er liefst 1310 meer dan in 2018. De Limburgse cijfers zijn in lijn met het landelijke beeld. Ook in de rest van het land is een misdrijftoename zichtbaar en ook daar hadden fraudegevallen een belangrijk aandeel in. Ook het aantal vernielingen (525 meer) en gevallen van rijden onder invloed (320 meer) namen in Limburg fors toe.

Drugs en wapens
Andere zaken die beduidend vaker voorkwamen in 2019 zijn drugs- en wapenhandel. De politie registreerde ten opzichte van 2018 in totaal 294 extra gevallen van het bezitten en/of handelen in soft- en harddrugs. Ook waren er 99 gevallen van wapenhandel en wapenbezit meer. Verder waren er vaker bedreigingen en incidenten met zakkenrollers.

Lees ook: Zeker 50 slachtoffers bij Limburgse steekpartijen in 2019

Afnames
Er werden aan de andere kant juist 731 woninginbraken minder geregistreerd. Ook het aantal mishandelingen nam volgens de politiecijfers duidelijk af. De politie constateert ook een afname bij zedenmisdrijven (66 minder) en gevallen van moord of doodslag (52 minder).

Jongeren
Het landelijke beeld is dat vooral jongeren steeds vaker misdrijven plegen. Die lijken met de smartphone in de hand vaker dan voorheen criminele activiteiten te ontplooien, licht de politie toe. Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger en loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen.

Zorgelijk
"De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden", stelt korpschef Erik Akerboom tegenover het ANP. "Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Of neem de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling; de jongste verdachte is 9! Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen." Hij wil dat de politie meer 'preventief' dan 'repressief' gaat optreden.

Lees ook: Korpschef eist invoering stroomstootwapen

Maastricht
Op gemeentelijk niveau in Limburg zijn de verschillen tussen de cijfers van 2018 en 2019 kleiner. De meest explosieve toename is in Maastricht, de gemeente die toch al het decor was van de meeste misdrijven, te bespeuren. In 2018 vonden in de provinciehoofdstad 8021 misdrijven plaats, in 2019 waren het er 771 meer.

Afname misdrijven in steden
Bij slechts een handvol andere Limburgse gemeenten kwamen er in het afgelopen jaar meer dan 100 misdrijven bij: Landgraaf, Leudal, Peel en Maas, Roermond en Weert. Opvallend is dat in meerdere Limburgse steden het aantal misdrijven juist afnam. In Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen en Venlo werden minder misdrijven gepleegd dan een jaar eerder.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen