Overslaan en naar de inhoud gaan

Trendbreuk: meer misdrijven in Limburg

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 8:55

Voor het eerst in jaren is het aantal misdrijven in Limburg toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Sinds 2012 werden er ieder jaar minder misdrijven gepleegd, maar de 53.285 vergrijpen in 2019 zijn een toename ten opzichte van de 51.608 misdrijven in 2018.

Verkeer
Het meest gepleegde misdrijf is het veroorzaken van een verkeersongeval, of het verlaten van de plaats na het ongeval. Volgens de politie gebeurde dat 6199 keer in 2019, ongeveer 200 keer vaker dan een jaar eerder.

Fraude
De algemene misdrijftoename is vooral te danken aan het groeiend aantal fraudegevallen: de 5354 registraties in 2019 zijn er liefst 1310 meer dan in 2018. De Limburgse cijfers zijn in lijn met het landelijke beeld. Ook in de rest van het land is een misdrijftoename zichtbaar en ook daar hadden fraudegevallen een belangrijk aandeel in. Ook het aantal vernielingen (525 meer) en gevallen van rijden onder invloed (320 meer) namen in Limburg fors toe.

Drugs en wapens
Andere zaken die beduidend vaker voorkwamen in 2019 zijn drugs- en wapenhandel. De politie registreerde ten opzichte van 2018 in totaal 294 extra gevallen van het bezitten en/of handelen in soft- en harddrugs. Ook waren er 99 gevallen van wapenhandel en wapenbezit meer. Verder waren er vaker bedreigingen en incidenten met zakkenrollers.

Lees ook: Zeker 50 slachtoffers bij Limburgse steekpartijen in 2019

Afnames
Er werden aan de andere kant juist 731 woninginbraken minder geregistreerd. Ook het aantal mishandelingen nam volgens de politiecijfers duidelijk af. De politie constateert ook een afname bij zedenmisdrijven (66 minder) en gevallen van moord of doodslag (52 minder).

Jongeren
Het landelijke beeld is dat vooral jongeren steeds vaker misdrijven plegen. Die lijken met de smartphone in de hand vaker dan voorheen criminele activiteiten te ontplooien, licht de politie toe. Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger en loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen.

Zorgelijk
"De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden", stelt korpschef Erik Akerboom tegenover het ANP. "Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Of neem de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling; de jongste verdachte is 9! Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen." Hij wil dat de politie meer 'preventief' dan 'repressief' gaat optreden.

Lees ook: Korpschef eist invoering stroomstootwapen

Maastricht
Op gemeentelijk niveau in Limburg zijn de verschillen tussen de cijfers van 2018 en 2019 kleiner. De meest explosieve toename is in Maastricht, de gemeente die toch al het decor was van de meeste misdrijven, te bespeuren. In 2018 vonden in de provinciehoofdstad 8021 misdrijven plaats, in 2019 waren het er 771 meer.

Afname misdrijven in steden
Bij slechts een handvol andere Limburgse gemeenten kwamen er in het afgelopen jaar meer dan 100 misdrijven bij: Landgraaf, Leudal, Peel en Maas, Roermond en Weert. Opvallend is dat in meerdere Limburgse steden het aantal misdrijven juist afnam. In Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen en Venlo werden minder misdrijven gepleegd dan een jaar eerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen