Overslaan en naar de inhoud gaan

Trekvissen hebben veel last van lage waterstand

Geplaatst opzondag 21 oktober 2018 - 17:10

De zalm en paling in de Maas hebben het lastig door de lage waterstand.

Door de extreme droogte van de laatste maanden staat het waterpeil in rivieren veel te laag.

Lager
De Maas heeft normaal rond deze tijd van het jaar een afvoer van ongeveer 250 kubieke meter per seconde. Nu is dat nog maar maximaal 25 kuub, hooguit eentiende deel dus. Ook het waterpeil in de Roer staat meer dan de helft lager dan in andere jaren rond deze tijd.

Gevolgen
Dat heeft grote gevolgen voor de visstand zoals voor de zalm en de paling. Deze trekvissen hebben stroming nodig om tegen de stroom in hun paaigebieden te bereiken. Daar zetten ze hun eitjes af voor de voorplanting.

Geen stroming
Het waterpeil in de Maas staat al maanden veel te laag, er is nauwelijks stroming en op veel plaatsen groeien algen. Bijkomend probleem is dat de Belgen op veel plaatsen met stenen drempels hebben opgebouwd om het water langer vast te houden. Daardoor staat het waterpeil in de Maas wel iets hoger, maar is de stroming vrijwel verdwenen.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen