Overslaan en naar de inhoud gaan

Trekpaardenrel krijgt nog een staartje

Geplaatst opdonderdag 13 oktober 2016 - 18:46

De Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (KVTH) vraagt de rechter om het verbod op het tentoonstellen van trekpaarden zonder staart te vernietigen.

Dat schrijft het landelijk bestuur in een informatiebrief aan zijn leden.

Boete
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit dreigt met het opleggen van een boete van 15.000 euro wanneer op keuringen gecoupeerde paarden aan de start verschijnen.
Daarop besloot de afdeling Limburg de provinciale keuring in Panningen komend weekend op te schorten. Ook de centrale keuringen in Gelderland en Gelderland gaan niet door.

Hoger beroep
De KVTH is "zeer verbaasd en teleurgesteld" over het besluit van de NVWA, staat in een brief aan alle leden. De controle-instantie handelt in strijd met de huidige wetgeving, zegt het bestuur, daarbij doelend op jurisprudentie. Daarom is hoger beroep aangetekend tegen de zogeheten last onder dwangsom. Om op korte termijn duidelijkheid te krijgen, heeft de vereniging tevens een spoedprocedure aangevraagd bij de rechter.

Noodzaak
Couperen mag in Nederland alleen als daarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestaat. Niet alle eigenaren van trekpaarden houden zich aan de wet, constateerde de NVWA eerder dit jaar.

Lees ook: Gecoupeerd trekpaard voortaan in de ban bij keuringen

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Couperen bij veulens gaat gewoon verder
Veerooster Vee Dieren Rooster
Brandweer redt paard uit wildrooster in Herkenbosch
Twaalf opgezette paarden uit Venlo voor museum China
paard, verwaarloosd, dier, merselo
Zorgen over broodmagere merrie in Merselo
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen