Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinverkeer voorzichtig hervat na grote storing

Geplaatst opmaandag 31 mei 2021 - 14:47

Het treinverkeer in vrijwel het hele land heeft maandagmiddag enige tijd stilgelegen wegens een storing aan een telefoniesysteem. Rond 16:00 uur werd het treinverkeer weer voorzichtig opgestart, maar het zal nog tot dinsdag duren voor de dienstregeling weer volledig is hervat.

De oorzaak van de storing lijkt gevonden, maar onzeker is of de oplossing stabiel genoeg is. Daardoor kan het zijn dat de storing terugkomt, aldus een woordvoerder.

Stilgelegd
Om de veiligheid te kunnen blijven garanderen, werd het treinverkeer in grote delen van het land stilgelegd tot de storing verholpen was die had namelijk gevolgen voor de bediening van seinen en wissels.

De NS adviseerde reizigers om hun reis uit te stellen als dat mogelijk was. "Het is verstandig om op een later moment op reis te gaan."

Maaslijn
Welke treinverbindingen exact stilliggen, was lange tijd niet bekend. Het bleek vooral om treinen van de NS te gaan. Zo reden er vanwege de storing geen treinen van en naar Eindhoven Centraal. Dat betekent dat reizigers tussen Venlo en Eindhoven en tussen Roermond, Weert en Eindhoven niet met de trein konden reizen.

Ook de Maaslijn lag er vanwege de storing enige tijd uit. Er reden daardoor geen treinen tussen Nijmegen en Roermond.

Treinen met reizigers die al onderweg waren, kwamen niet opeens stil te staan door de storing. "Alle treinen rijden door naar een perron", aldus een woordvoerder van NS.

De storing lijkt veroorzaakt door een automatiseringsfout in het systeem van de provider, legt de ProRail-woordvoerder uit. "Een technisch verhaal, maar mogelijk kunnen we die computerstoring handmatig herstellen, maar we weten nog niet zeker of dat ook daadwerkelijk het euvel is."

Grote puzzel
Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail zegt dat door een landelijke storing met het telefoniesysteem, treinverkeersleiders niet kunnen communiceren met de machinisten van vervoerders. "Dat is essentieel om treinen te laten rijden, dus daarom hebben we besloten een groot deel van het land stil te leggen."

Provider Mobirail werd volgens ProRail naar een maximumcapaciteit opgeschaald om de storing te ontdekken. "Het duurt dan nog lang voor alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing." ProRail adviseert reizigers in de app te kijken welke reis er mogelijk is.

treinstoring - 31 mei 2021
Kaart: NS
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen