Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinverbinding Weert-Hamont op dood spoor

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 21:48

De kans op heropening van de spoorverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont voor personenvervoer lijkt een stuk kleiner geworden.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat volgens spoorbeheerder ProRail de kosten tussen de 50 en 150 miljoen euro bedragen. Eerder ging de provincie uit van 35 miljoen.

Buslijn
Tegelijk concludeert een adviesorgaan van de regering - het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) - in een rapport over grensoverschrijdend busvervoer dat een nieuwe busverbinding tussen Weert en Hamont 'vooralsnog een efficiëntere oplossing is' dan een treinverbinding.

Geen behoefte
Het KIM constateert dat er momenteel geen openbaar vervoer is tussen Weert en België 'wat niet duidt op een dringende behoefte aan een nieuwe spoorlijn.' Verder zijn de bevolkingsaantallen aan weerszijden van de grens relatief klein en staan er geen belangrijke ruimtelijk-economische ontwikkelingen op stapel, aldus KIM. Ook zij constateert dat de kosten voor elektrificatie en reactivering van de spoorverbinding voor personen hoog zijn.

Second opinion
Staatssecretaris Van Veldhoven zegt met de provincie in gesprek te gaan over de nieuwe cijfers en de eventuele verdeling van de kosten. Ook laat zij een second opinion uitvoeren. In het najaar wil zij een knoop doorhakken.

Elektrificatie
Aan Belgische kant wordt momenteel gewerkt aan de elektrificatie van het spoor tot aan Hamont. Dat zou dan ook aan Nederlandse kant moeten gebeuren om een trein door te kunnen laten rijden tot Weert. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte-3 is de heropening van het spoor tussen Weert en Hamont opgenomen. Maar daarbij werd wel uitgegaan van lagere kosten dan waarvan ProRail nu uitgaat.

Lees ook: Eerste bovenleiding spoorlijn Weert-Antwerpen

Antwerpen
Voorstanders van de nieuwe verbinding wijzen erop dat die zorgt voor een rechtstreekse verbinding van Weert naar Antwerpen.
De Belgische treinreiziger krijgt dan weer aansluiting op het Nederlandse intercitynet naar Eindhoven en Amsterdam.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen