Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinverbinding Weert-Hamont op dood spoor

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 21:48

De kans op heropening van de spoorverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont voor personenvervoer lijkt een stuk kleiner geworden.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat volgens spoorbeheerder ProRail de kosten tussen de 50 en 150 miljoen euro bedragen. Eerder ging de provincie uit van 35 miljoen.

Buslijn
Tegelijk concludeert een adviesorgaan van de regering - het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) - in een rapport over grensoverschrijdend busvervoer dat een nieuwe busverbinding tussen Weert en Hamont 'vooralsnog een efficiëntere oplossing is' dan een treinverbinding.

Geen behoefte
Het KIM constateert dat er momenteel geen openbaar vervoer is tussen Weert en België 'wat niet duidt op een dringende behoefte aan een nieuwe spoorlijn.' Verder zijn de bevolkingsaantallen aan weerszijden van de grens relatief klein en staan er geen belangrijke ruimtelijk-economische ontwikkelingen op stapel, aldus KIM. Ook zij constateert dat de kosten voor elektrificatie en reactivering van de spoorverbinding voor personen hoog zijn.

Second opinion
Staatssecretaris Van Veldhoven zegt met de provincie in gesprek te gaan over de nieuwe cijfers en de eventuele verdeling van de kosten. Ook laat zij een second opinion uitvoeren. In het najaar wil zij een knoop doorhakken.

Elektrificatie
Aan Belgische kant wordt momenteel gewerkt aan de elektrificatie van het spoor tot aan Hamont. Dat zou dan ook aan Nederlandse kant moeten gebeuren om een trein door te kunnen laten rijden tot Weert. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte-3 is de heropening van het spoor tussen Weert en Hamont opgenomen. Maar daarbij werd wel uitgegaan van lagere kosten dan waarvan ProRail nu uitgaat.

Lees ook: Eerste bovenleiding spoorlijn Weert-Antwerpen

Antwerpen
Voorstanders van de nieuwe verbinding wijzen erop dat die zorgt voor een rechtstreekse verbinding van Weert naar Antwerpen.
De Belgische treinreiziger krijgt dan weer aansluiting op het Nederlandse intercitynet naar Eindhoven en Amsterdam.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen