Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Treinverbinding Weert-Hamont op dood spoor

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 21:48

De kans op heropening van de spoorverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont voor personenvervoer lijkt een stuk kleiner geworden.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat volgens spoorbeheerder ProRail de kosten tussen de 50 en 150 miljoen euro bedragen. Eerder ging de provincie uit van 35 miljoen.

Buslijn
Tegelijk concludeert een adviesorgaan van de regering - het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) - in een rapport over grensoverschrijdend busvervoer dat een nieuwe busverbinding tussen Weert en Hamont 'vooralsnog een efficiëntere oplossing is' dan een treinverbinding.

Geen behoefte
Het KIM constateert dat er momenteel geen openbaar vervoer is tussen Weert en België 'wat niet duidt op een dringende behoefte aan een nieuwe spoorlijn.' Verder zijn de bevolkingsaantallen aan weerszijden van de grens relatief klein en staan er geen belangrijke ruimtelijk-economische ontwikkelingen op stapel, aldus KIM. Ook zij constateert dat de kosten voor elektrificatie en reactivering van de spoorverbinding voor personen hoog zijn.

Second opinion
Staatssecretaris Van Veldhoven zegt met de provincie in gesprek te gaan over de nieuwe cijfers en de eventuele verdeling van de kosten. Ook laat zij een second opinion uitvoeren. In het najaar wil zij een knoop doorhakken.

Elektrificatie
Aan Belgische kant wordt momenteel gewerkt aan de elektrificatie van het spoor tot aan Hamont. Dat zou dan ook aan Nederlandse kant moeten gebeuren om een trein door te kunnen laten rijden tot Weert. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte-3 is de heropening van het spoor tussen Weert en Hamont opgenomen. Maar daarbij werd wel uitgegaan van lagere kosten dan waarvan ProRail nu uitgaat.

Lees ook: Eerste bovenleiding spoorlijn Weert-Antwerpen

Antwerpen
Voorstanders van de nieuwe verbinding wijzen erop dat die zorgt voor een rechtstreekse verbinding van Weert naar Antwerpen.
De Belgische treinreiziger krijgt dan weer aansluiting op het Nederlandse intercitynet naar Eindhoven en Amsterdam.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen