Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinverbinding Weert-Hamont op dood spoor

Geplaatst opvrijdag 12 juli 2019 - 21:48

De kans op heropening van de spoorverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont voor personenvervoer lijkt een stuk kleiner geworden.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat volgens spoorbeheerder ProRail de kosten tussen de 50 en 150 miljoen euro bedragen. Eerder ging de provincie uit van 35 miljoen.

Buslijn
Tegelijk concludeert een adviesorgaan van de regering - het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) - in een rapport over grensoverschrijdend busvervoer dat een nieuwe busverbinding tussen Weert en Hamont 'vooralsnog een efficiëntere oplossing is' dan een treinverbinding.

Geen behoefte
Het KIM constateert dat er momenteel geen openbaar vervoer is tussen Weert en België 'wat niet duidt op een dringende behoefte aan een nieuwe spoorlijn.' Verder zijn de bevolkingsaantallen aan weerszijden van de grens relatief klein en staan er geen belangrijke ruimtelijk-economische ontwikkelingen op stapel, aldus KIM. Ook zij constateert dat de kosten voor elektrificatie en reactivering van de spoorverbinding voor personen hoog zijn.

Second opinion
Staatssecretaris Van Veldhoven zegt met de provincie in gesprek te gaan over de nieuwe cijfers en de eventuele verdeling van de kosten. Ook laat zij een second opinion uitvoeren. In het najaar wil zij een knoop doorhakken.

Elektrificatie
Aan Belgische kant wordt momenteel gewerkt aan de elektrificatie van het spoor tot aan Hamont. Dat zou dan ook aan Nederlandse kant moeten gebeuren om een trein door te kunnen laten rijden tot Weert. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte-3 is de heropening van het spoor tussen Weert en Hamont opgenomen. Maar daarbij werd wel uitgegaan van lagere kosten dan waarvan ProRail nu uitgaat.

Lees ook: Eerste bovenleiding spoorlijn Weert-Antwerpen

Antwerpen
Voorstanders van de nieuwe verbinding wijzen erop dat die zorgt voor een rechtstreekse verbinding van Weert naar Antwerpen.
De Belgische treinreiziger krijgt dan weer aansluiting op het Nederlandse intercitynet naar Eindhoven en Amsterdam.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen