Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinverbinding Weert-Hamont: 'Grote stap voorwaarts'

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2021 - 20:05

Het Belgisch Parlement stemt volgende week over een motie waarin de regering gevraagd wordt om nu al steun uit te spreken voor de realisatie van een treinverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont.

En niet het haalbaarheidsonderzoek af te wachten dat de Belgische spoorwegen - de NMBS - momenteel uitvoert naar het opnieuw in gebruik nemen van het spoor. De motie is ingediend door de christendemocratische regeringspartij CD&V.

Enthousiast
Gedeputeerde Hubert Mackus is enthousiast. "Als de motie wordt aangenomen, is dat een grote stap voorwaarts. We zijn al heel lang aan het wachten op duidelijkheid aan de Belgische kant”, aldus de gedeputeerde. "Dan kunnen we eindelijk gaan bekijken hoe we de 8 kilometer spoor aan Nederlandse kant in orde moeten brengen."

Miljoenen
De nieuwe treinverbinding tussen Weert en Hamont werd in 2017 opgenomen in het regeerakkoord van het inmiddels demissionaire kabinet Rutte-III. Maar in juli 2019 berekende spoorbeheerder ProRail dat de elektrificatie, veiligheidsmaatregelen en aanpassingen aan het station in Weert tussen de 50 en 150 miljoen zou kosten.

Bandbreedte
Volgens gedeputeerde Mackus wordt die forse bandbreedte veroorzaakt door wat aan het station in Weert moet gebeuren. "De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing is een deel van het station een Belgische bovenleiding te geven. Heel duur wordt het als je het tiptop wilt doen met een tunnel", aldus de gedeputeerde.

Maar het ministerie wilde met een nadere uitwerking en keuzes aan Nederlandse kant pas beginnen als duidelijk is dat aan Belgische kant ook ja wordt gezegd tegen de verbinding en de NMBS op het traject gaat rijden. Dat moment lijkt nu aangebroken.

Motie
Belgisch parlementslid Jef van den Bergh zegt met zijn motie verder te willen inzetten op grensoverschrijdend treinverkeer. "In tegenstelling tot fietsers en automobilisten botsen treinreizigers nog altijd op landsgrenzen. Terwijl heel wat van onze ondernemingen en kenniscentra banden hebben met economische hotspots in Nederland, zoals Eindhoven", zo stelt Van den Bergh. "Dit is een nieuwe stap naar een moderne mobiliteit."

De verbinding tussen Weert en Hamont zorgt voor een rechtstreekse verbinding met Antwerpen. Voor Belgische reizigers betekent het via Weert een aansluiting op de intercity’s naar Eindhoven en Amsterdam.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen