Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinverbinding Weert-Hamont: 'Grote stap voorwaarts'

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2021 - 20:05

Het Belgisch Parlement stemt volgende week over een motie waarin de regering gevraagd wordt om nu al steun uit te spreken voor de realisatie van een treinverbinding tussen Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont.

En niet het haalbaarheidsonderzoek af te wachten dat de Belgische spoorwegen - de NMBS - momenteel uitvoert naar het opnieuw in gebruik nemen van het spoor. De motie is ingediend door de christendemocratische regeringspartij CD&V.

Enthousiast
Gedeputeerde Hubert Mackus is enthousiast. "Als de motie wordt aangenomen, is dat een grote stap voorwaarts. We zijn al heel lang aan het wachten op duidelijkheid aan de Belgische kant”, aldus de gedeputeerde. "Dan kunnen we eindelijk gaan bekijken hoe we de 8 kilometer spoor aan Nederlandse kant in orde moeten brengen."

Miljoenen
De nieuwe treinverbinding tussen Weert en Hamont werd in 2017 opgenomen in het regeerakkoord van het inmiddels demissionaire kabinet Rutte-III. Maar in juli 2019 berekende spoorbeheerder ProRail dat de elektrificatie, veiligheidsmaatregelen en aanpassingen aan het station in Weert tussen de 50 en 150 miljoen zou kosten.

Bandbreedte
Volgens gedeputeerde Mackus wordt die forse bandbreedte veroorzaakt door wat aan het station in Weert moet gebeuren. "De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing is een deel van het station een Belgische bovenleiding te geven. Heel duur wordt het als je het tiptop wilt doen met een tunnel", aldus de gedeputeerde.

Maar het ministerie wilde met een nadere uitwerking en keuzes aan Nederlandse kant pas beginnen als duidelijk is dat aan Belgische kant ook ja wordt gezegd tegen de verbinding en de NMBS op het traject gaat rijden. Dat moment lijkt nu aangebroken.

Motie
Belgisch parlementslid Jef van den Bergh zegt met zijn motie verder te willen inzetten op grensoverschrijdend treinverkeer. "In tegenstelling tot fietsers en automobilisten botsen treinreizigers nog altijd op landsgrenzen. Terwijl heel wat van onze ondernemingen en kenniscentra banden hebben met economische hotspots in Nederland, zoals Eindhoven", zo stelt Van den Bergh. "Dit is een nieuwe stap naar een moderne mobiliteit."

De verbinding tussen Weert en Hamont zorgt voor een rechtstreekse verbinding met Antwerpen. Voor Belgische reizigers betekent het via Weert een aansluiting op de intercity’s naar Eindhoven en Amsterdam.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen