Overslaan en naar de inhoud gaan

Treinmachinisten verwerpen nieuw aanbod Deutsche Bahn

Geplaatst opdonderdag 2 september 2021 - 11:01

De vakbond voor Duitse treinmachinisten heeft een nieuw aanbod van Deutsche Bahn verworpen om een loonconflict bij te leggen. De vijfdaagse staking in het Duitse passagiersvervoer wordt doorgezet.

Het goederenvervoer per spoor is sinds woensdag al verstoord.

Heerlen-Aken
Dat betekent dat reizigers op het traject tussen Heerlen en Aken last blijven houden van de staking. Er rijden vanaf donderdag vijf dagen geen treinen. Volgende week dinsdagochtend wordt het treinverkeer weer hervat. Tot die tijd rijden er bussen tussen station Heerlen en Herzogenrath, laat vervoersbedrijf Arriva weten.

Lees ook: Duitse machinisten zetten treinen Heerlen-Aken weer stil

Tussen Venlo en Viersen werden al bussen ingezet in verband met werkzaamheden.

Loonconflict
De staking is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing van loonsverhogingen. Deutsche Bahn heeft voorgesteld om de lonen met 1,5 procent te verhogen in januari 2022 en met nog eens 1,7 procent in maart 2023. Machinistenvakbond GDL wil echter al in 2021 een loonsverhoging zien, plus een bonus van 600 euro, en een tweede loonsverhoging van 1,8 procent in 2022.

Nog onvoldoende
In het nieuwe aanbod van Deutsche Bahn zat in ieder geval de coronabonus van 600 euro. Ook werd volgens de spoorvervoerder aan andere eisen van GDL voldaan. GDL-voorzitter Claus Weselsky zegt dat het aanbod nog steeds onvoldoende is.

Deutsche Bahn heeft de bond gevraagd terug te keren aan de onderhandelingstafel.

Derde stakingsronde
Het is de derde stakingsronde in korte tijd die het treinverkeer in Duitsland platlegt. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, reden woensdagavond niet. Verder rijdt de intercity van Amsterdam naar Berlijn niet verder dan Bad Bentheim, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. De ICE International naar Frankfurt rijdt wel tot het eindstation. Dat geldt niet voor de trein naar Basel. Die rijdt niet verder dan Keulen.

Lees ook: Opnieuw geen treinen naar Duitsland door staking

Noodplanning
Deutsche Bahn heeft een soort noodplanning opgesteld. Daardoor zou een kwart van de langeafstandstreinen moeten blijven rijden en ongeveer 40 procent van de regionale treinen. Op belangrijke spoorknooppunten zoals Hannover en M√ľnchen is het rustig qua reizigers.

Deutsche Bahn heeft mensen aangeraden treinreizen zoveel mogelijk uit te stellen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen