Overslaan en naar de inhoud gaan

Transportsector vreest Europese lockdown

Geplaatst opmaandag 23 maart 2020 - 17:39

Frankrijk is grotendeels op slot. In Italië hebben de bedrijven nog tot woensdagavond de tijd om de laatste producten te versturen. België heeft de grenzen grotendeels dichtgegooid en ook in Nederland dreigt een totale lockdown.

De gevolgen van het sluiten van de landsgrenzen voor de transportsector zijn groot.

Laatste kans
Transportbedrijf Weltens in Hoensbroek heeft maandagochtend zo vroeg mogelijk de laatste tien vrachtwagens richting Italië gestuurd. "We proberen nog snel de laatste vrachten met voornamelijk tegels op te halen”, zegt Jaco Roos van het bedrijf. "Hoe het daarna verder moet? Ik weet het nog niet.” Bij een lockdown gaan ook winkels dicht en moeten de mensen binnenblijven. Alleen bijvoorbeeld de bevoorrading van supermarkten en het transport van medicijnen en medische producten mogen dan nog doorgaan.

Sneeuwbal
Steeds meer landen nemen deze drastische maatregel, waardoor het internationaal transport steeds minder wordt. Dat merkt ook Multitax Transport International in Kerkrade. "Het is een sneeuwbal. Steeds meer fabrieken gaan dicht”, zegt een woordvoerster. "Dan kunnen we nog maar mondjesmaat auto’s op de weg houden.” Dat zou voor veel bedrijven het einde kunnen betekenen, denkt ze. "Ja ook voor ons.”

Lees ook: Speciaal vignet voor grensarbeiders Nederland en België

Ongemoeid
Toch merkt Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat internationaal transport vaak ongemoeid blijft. "Want Transport is en blijft noodzakelijk voor het functioneren van een land. Dat besef is er overal”, stelt Ernst Moeksis van de belangenvereniging van transportbedrijven. Daarom is het volgens hem ook belangrijk dat de grenzen in Europa open blijven. "Vooral voor voedsel, medicijnen en medische producten.” Daar pleit ook Evofenedex voor. "Onlangs is nog een vliegtuig uit China binnengekomen met mondkapjes”, legt Jeroen Bol van de belangenvereniging voor de logistiek uit. "Dat geeft aan hoe belangrijk goederentransport is.”

Uitzonderingspositie
De sector moet zelfs een uitzonderingspositie krijgen, bepleit TLN. Zo moeten vrachtwagenchauffeurs, net als bijvoorbeeld zorgmedewerkers voorrang krijgen bij grensovergangen. "Ook als ze in hun personenwagen op weg zijn naar het werk. Want ze zijn de levensader van de maatschappij”, verklaart Moeksis.

Speciale site
Toch neemt het internationale transport steeds verder af. Hierdoor zitten chauffeurs noodgedwongen thuis en staan vrachtwagens stil. Die chauffeurs kunnen volgens de belangenclubs goed gebruikt worden bij de distributie van goederen en medicijnen in Nederland. Daarom is er nu een speciale site opgezet waar bedrijven kunnen aangeven dat ze chauffeurs of vrachtwagens over hebben.

Chauffeurs zitten thuis
"Bij bedrijven in bijvoorbeeld de sierteelt of evenementenbranche zitten nu chauffeurs thuis”, legt Moeksis uit. "Maar bij de bevoorrading van supermarkten kan een tekort aan personeel ontstaan. Maar ook aan materieel.” En dat tekort dreigt alleen maar groter te worden. "We moeten niet vergeten dat het ziekteverzuim ook daar zal toenemen”, vult Bol aan.

Lees ook: Coronacrisis: 'Mensen kopen massaal gezonde producten'

Niet alles stil
Jaco Roos van Weltens vindt het een mooi initiatief. "Maar in de buurt van Heerlen is geen groot distributiecentrum voor supermarkten. Het is dus maar de vraag of we daar iets mee kunnen." Toch hoopt hij dat er nog een paar van zijn 15 vrachtauto’s kunnen blijven rijden. "Bij een lockdown in Nederland zal niet alles stil te komen liggen”, zegt hij. "De chemische sector zal denk ik door blijven gaan.” Ook zullen bepaalde producten volgens hem belangrijk blijven. "Denk aan plastic. Dat is nodig om voedingsmiddelen te verpakken.”

Lees ook: Corona in Italië: transportbedrijven blijven rijden

Begrip
Hoewel de situatie steeds nijpender wordt, is er toch begrip voor de maatregelen die worden genomen. "De gezondheid van de chauffeurs is het allerbelangrijkste. Ook als dat grote financiële gevolgen voor ons heeft", zegt de woordvoerster van Multitax Transport International. Niet voor niets heeft het bedrijf uit Kerkrade al overwogen om de auto’s stop te zetten. "Maar mag je dan toch gebruik maken van de regeling die vorige week is aangekondigd? Of misschien toch niet omdat je zelf hebt besloten om niet te rijden?”

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen