Overslaan en naar de inhoud gaan

'Transgenderzorg is een mijnenveld'

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 19:00

Transgenderzorg in Limburg kampt met steeds langere wachttijden. Het aantal aanmeldingen groeit en er is te veel zorg voor mensen die het niet nodig hebben.

Het Genderteam Zuid-Nederland is in 2017 opgericht door Joep Roeffen.

Bij het Genderteam Zuid-Nederland kan iemand, van kind tot en met volwassene met vermoedens van genderdysforie uit Limburg en Brabant zich melden. Genderdysforie is de medische term die wordt gebruikt voor mensen waarbij hun gevoel over hun geslacht, of genderidentiteit, niet overeenkomt met het biologische geslacht waarmee ze geboren zijn.

Zorg in Limburg
Roeffen is klinische psycholoog en coördineert de transgenderzorg in Limburg en Noord-Brabant vanuit de Mutsaersstichting in Venlo. Tot die tijd moest je voor transgenderzorg naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Daar waren extreem lange wachttijden en moesten cliënten steeds heen en weer reizen.

Toename transgenders
De oplopende wachttijd heeft verschillende oorzaken. Roeffen ziet het aantal meldingen al jaren groeien. In 2020 waren er 250 aanmeldingen. Dit jaar hebben zich al 340 mensen aangemeld. Op dit moment is de wachttijd voor transgenders jonger dan 18 jaar ongeveer tien maanden. Als je ouder bent dan 18 moet je twee jaar wachten voor een eerste gesprek. Naast de groei in aanmeldingen is een tekort aan specialisten ook een van de oorzaken van de toenemende wachttijd.

Schermafbeelding 2021-07-30 om 11.06.20

Sneller beginnen
Roeffen wil de transgenderzorg voor een grote groep makkelijker maken. Een derde van de meldingen kan redelijk snel starten met de transitie als de criteria worden aangepast. Transgenders zonder andere problemen die wilsbekwaam zijn (voor transgenders met een licht verstandelijke beperking gelden andere regels) en voldoende emotionele steun hebben in hun omgeving, zouden dan sneller kunnen beginnen met het slikken van hormonen. Dit zou een enorme hap uit de wachtlijsten nemen.

Medisch en juridisch
Een traject voor een transgender bestaat uit meerdere gesprekken met een psycholoog en een psychiater, regelmatige bezoeken aan een endocrinoloog die de hormonale ontwikkelingen in de gaten houdt en een of meerdere chirurgische ingrepen. Afhankelijk van waar de transitie naar toe gaat - jongen of meisje - zijn logopedie (voor de stem), ontharingskliniek, gynaecoloog en seksuoloog nodig. Als de diagnose genderdysforie eenmaal is vastgesteld kan bij de gemeente het geslacht in het paspoort worden veranderd.

Lees ook: Tafeltennis weegt niet op tegen het leven als jongen

Transgenderzorg is complex
Voor de grootste groep is zo'n verkort traject niet mogelijk. Een relatief grote groep transgenders heeft naast genderdysforie ook andere aandoeningen zoals depressie, angst en autisme. Roeffen benadrukt dat depressie en angst geen bijverschijnselen zijn van transidentiteit. Het zijn effecten van "leven in een samenleving die transgender en gender-non-conforme mensen en ideeën afwijst".

Autisme is een ander verhaal. Daarvan is wetenschappelijk bewezen dat het zes keer vaker voorkomt bij transgender personen dan bij niet transgender personen.

Hekel aan je geslacht
Bij mensen met autisme kost het meer tijd. Roeffen vertelt: "Normaal is het zo dat als je ergens last van hebt, je dat kunt laten merken aan iemand. Maar dat is anders als je een hekel hebt aan je geslachtsdeel. Helemaal voor mensen met autisme die minder makkelijk contact kunnen maken met anderen."

Lees ook: Venloos transgenderkoppel loopt Turkse chirurgiekliniek plat

Bang voor borstontwikkeling
Roeffen noemt de transgenderzorg een mijnenveld. Bij elke persoon moet een individuele afweging gemaakt worden. "Stel je bent biologisch als meisje geboren en bang voor borstontwikkeling. Dan moet je toch wel enige puberteitsontwikkeling zijn gang laten gaan. Want stel dat we zeggen je hebt zo'n last we gaan er wat aan doen. Je wil niet dat een kind spijt krijgt. We weten dat ongeveer de helft tot driekwart van de mensen met deze klachten zich naar homoseksualiteit ontwikkelt en naar genderdysforie. In de praktijk heeft minder dan 1 procent spijt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen