Overslaan en naar de inhoud gaan

Transfers: Drukte, Fortuna-helden verkassen en Grieks drama

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 7:43

In de nacht van maandag op dinsdag sloot de transfermarkt in het profvoetbal. De Limburgse clubs wonden er geen doekjes om: op de slotdag werden liefst tien, waaronder een aantal verrassende, transfers afgerond.

Twee transfers waar velen op rekenden bleven juist uit: Georgios Giakoumakis is nog steeds de spits van VVV-Venlo, terwijl de ophanden zijnde overstap van MVV'er Joeri Schroijen naar het Griekse Xanthi FC nog niet beklonken werd. Mogelijk volgt dinsdag alsnog de bevestiging van Schroijens transfer.

Actiever
Opvallend was dat alle clubs over de gehele transferwindow actiever waren dan tijdens de winterse transferperiode een jaar geleden. Hieronder volgt een overzicht per club, waarbij de transfers die op de slotdag afgerond werden onderstreept zijn.

Fortuna Sittard
Nieuw: Mickaël Tirpan (Kasimpasa (TUR), huur), Thibaud Verlinden (Stoke City (ENG)), Leroy George (clubloos), Dario van den Buijs (Beerschot (BEL), huur)

Weg: Jaroslaw Jach (Crystal Palace (ENG)), Branislav Ninaj (Sepsi OSK (ROE)), Adnan Ugur (FC Dordrecht, huur), Jorrit Smeets (Almere City), Djibril Dianessy (MVV Maastricht, huur)

Fortuna kon wel wat extra opties op de vleugels gebruiken en dat is te zien aan het aankoopbeleid: Mickaël Tirpan, Thibaud Verlinden en Leroy George kunnen meerdere posities aan de zijkanten invullen. Met Van den Buijs werd bovendien een defensieve versterking gehaald waar de Fortuna-leiding meer heil in ziet dan in Jaroslaw Jach en Branislav Ninaj, die op het tweede plan beland waren.

Tot zover geen verrassingen. De grote surprise diende zich in de laatste uren van de transferwindow aan: de man die het seizoen als aanvoerder en steunpilaar begon, Jorrit Smeets, wilde zijn (inmiddels) reserverol bij Fortuna in de Eredivisie graag verruilen voor een nieuwe uitdaging bij het op promotie azende Almere City in de Keuken Kampioen Divisie. Fortuna wilde Smeets liever niet kwijt, maar gunde hem de nieuwe uitdaging.

Een uur later vertrok ook de overbodige en veelal geblesseerde Djibril Dianessy. Daardoor zijn van het team dat in 2018 promoveerde naar de Eredivisie nu alleen nog Clint Essers en Lisandro Semedo over. Wellicht heeft Fortuna in de as kwantiteit ingeleverd, maar gezien het ongekende puntenaantal dat de afgelopen weken verzameld werd lijkt de club betrekkelijk comfortabel het seizoen uit te kunnen spelen.

Fortuna Sittard promotie Eredivisie
Fortuna Sittard viert de promotie in 2018.
Foto: Niels van Renen

VVV-Venlo
Nieuw: Kristopher Da Graca (IFK Göteborg (ZWE)), Leon Guwara (FC Utrecht, huur), Christos Donis (Ascoli (ITA), huur), Anastasios Donis (Stade Reims (FRA), huur), Meritan Shabani (Wolverhampton Wanderers (ENG), huur)

Weg: Stan van Dijck (Roda JC, huur), Aaron Bastiaans (Helmond Sport, huur), Evert Linthorst (Al-Ittihad Kalba (VAE))

Vroeg in januari haalde VVV-Venlo verdedigers Kristopher Da Graca en Leon Guwara naar De Koel, en dat betaalde zich uit. Zij droegen direct bij aan de wederopstanding van VVV in de afgelopen weken. De Donis-broers Anastasios en Christos werden bovendien met elkaar herenigd; gevoel voor Grieks drama kan de verantwoordelijken in Venlo niet ontzegd worden. Meritan Shabani, opgeleid door Bayern München, werd als verrassende last minute versterking binnengehengeld.

Het betekende dat Stan van Dijck en Aaron Bastiaans hun plekje in de kleedkamer voorlopig moeten afstaan en in de Keuken Kampioen Divisie vlieguren kunnen gaan maken. De derde local hero, Evert Linthorst, koos voor een opvallend en vooral lucratief vertrek naar de Verenigde Arabische Emiraten. Linthorst was zoekende naar de vorm die hem een seizoen geleden nog zoveel lof had opgeleverd.

Spits Giakoumakis scoort uit een penalty 3-1.
Een van de vele goals van Georgios Giakoumakis.
Foto: Orange Pictures

Maar het allerbelangrijkste transfernieuws was dat gigant Giakoumakis 'gewoon' in Venlo bleef. De man die een garantie lijkt voor doelpunten én Eredivisie-handhaving hoefde niet zo nodig weg - ook niet van de clubleiding - en kan dus blijven jagen op doelpuntenrecords. De VVV-clubleiding legde naar verluidt nog een miljoenenbod uit Engeland op de Griek naast zich neer.

Roda JC Kerkrade
Nieuw: Stan van Dijck (VVV-Venlo, huur), Ali Messaoud (Vendyssel (DEN)), Dylan Vente (Feyenoord, huur)

Weg: Roland Alberg (Hyderabad (IND), huur), Jordy Croux (Avispa Fukuoka (JAP)), Livio Milts (TOP Oss, huur)

Vergeleken met de andere clubs was het deze transferwindow eens niet Roda JC dat de spotlights opeiste met een legertje nieuwelingen. Technisch directeur Jeffrey van As kende bovendien een gemoedelijke deadlineday. Na het afwikkelen van de verhuur van Livio Milts aan TOP Oss, waar hij mede-huurling Mart Remans gaat vergezellen, was het maandagochtend al klaar in Kerkrade.

De mutaties die er waren, voltrokken zich vooral in de voorhoede. Roda was bepaald niet rouwig om het tussentijds vertrek van grootverdieners Roland Alberg en Jordy Croux, die met hun deze zomer aflopende contracten te duur waren voor een plek op de bank. De club leverde er wel scorend vermogen mee in en hoopt dat te compenseren met de komst van de aanvallers Ali Messaoud en Dylan Vente.

Dylan Vente Feyenoord
Roda-huurling Dylan Vente in dienst van Feyenoord.
Foto: Orange Pictures

De een komt over van de Deense eerste divisie, de ander was bij Feyenoord vijfde keus voor de spitspositie, dus het is de vraag hoeveel doelpunten er daadwerkelijk van het duo verwacht kunnen worden. Wel is het kraakhelder dat coach Jurgen Streppel over een selectie beschikt die de play-offs om promotie niet mág mislopen: zowel kwalitatief als kwantitatief ziet het er bij Roda goed uit.

MVV Maastricht
Nieuw: Kürsad Sürmeli (FC Dordrecht), Brem Soumaoro (FC Den Bosch), Rico Zeegers (Jong PSV, huur), Manuel Angiulli (Poli Iasi), Sven Blummel (De Graafschap, huur), Kai Bösing (Alemannia Aachen), Djibril Dianessy (Fortuna Sittard, huur)

Weg: Bill Lathouwers (Waasland-Beveren), Jelle Duin (Jong AZ), George McEachran (Chelsea), Zak Swanson (Arsenal), Kai Heerings (THOI Lakatamia)

Begin januari rees de vraag hoe moeilijk het zou worden voor MVV om volwaardige wedstrijdselecties op de been te kunnen brengen: Engelse huurlingen werden teruggestuurd, de met veel verwachtingen gehaalde Jelle Duin mocht eveneens terug naar zijn broodheer en de gepasseerde keeper Bill Lathouwers, die het seizoen nog als eerste keus begon, was na een half jaar weer weg.

Maar er werd een verrassend omvangrijk rood-wit blik nieuwelingen opengetrokken. MVV haalde ze uit binnen- en buitenland, uit de netwerken van Ron Elsen én Darije Kalezic, en deed zaken met de buren uit Sittard. Alle denkbare linies werden versterkt met de zeven nieuwelingen die gepresenteerd werden. Djibril Dianessy, Kai Bösing en Sven Blummel zijn op voorhand de grootste blikvangers.

Blummel heeft het nummer 11 al overgenomen van Joeri Schroijen, die naar het Griekse Xanthi FC zou verkassen. Een transfer die al dagen in de lucht hing, maar bij het verstrijken van de deadline nog niet wereldkundig was gemaakt. MVV liet maandagavond laat weten dat dinsdag duidelijkheid wordt verschaft over Schroijen. Afwachten dus, al lijkt het zo goed als zeker dat de aanvaller definitief uit Maastricht vertrokken is.

MVV-speler Joeri Schroijen
Joeri Schroijen juicht na de 3-2 van MVV tegen Almere City (archieffoto).
Foto: Beeldbank Limburg

Actiever dan januari 2020
In totaal rondden de vier Limburgse clubs in deze transferperiode 35 in- en uitgaande transfers af. Dat zijn er fors meer dan in de januari-transferwindow van 2020, toen het profvoetbal nota bene niet met de financiële gevolgen van de coronacrisis te kampen had: toen werden er 21 transfers voltooid.

Het aantal uitgaande transfers verschilde niet veel ten opzichte van een jaar geleden, maar alle vier de clubs haalden nu juist meer spelers: in januari 2020 waren het er acht, nu kwamen er negentien versterkingen naar Limburg.

De transferteller kan nog verder oplopen. De transferdeadline is weliswaar verstreken, maar regelmatig maken clubs op de dag ná de deadline nog melding van afgeronde transfers. Daarnaast is in een heel beperkt aantal landen, waaronder Rusland, de transfermarkt nog wél geopend. Russische clubs zouden dus nog spelers uit Nederland kunnen wegkapen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen