Overslaan en naar de inhoud gaan

Tranen bij SV Blerick om uitzetting van Gláucio (13)

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2015 - 20:39

Bij voetbalclub SV Blerick gaat het maar over één ding: de uitzetting van Gláucio en zijn familie.

Volgens trainer Ad Heumassej zijn de teamgenootjes van Gláucio er helemaal kapot van. "Ze hebben het er steeds over. In hun Whatsappgroep, thuis en bij de club. Dit is een drama, verschrikkelijk. Iedereen kent die jongen hier."

Vriendenclub
"Het jochie is erg sociaal en lag goed in het team", dat laat de trainer weten aan RTL Nieuws. De zoon van Heumassej zat in het team bij Gláucio: "Het is heel echte vriendenclub. In hun WhatsAppgroepje zie je allemaal van die huilende emoticons en in het 'echte leven' vloeien de tranen ook. Mijn zoon vindt het gewoon heel moeilijk te begrijpen. Het is een vriendje als ieder ander en nu wordt hij ineens weggerukt."

Aangehouden
Vrijdag werd bekend dat Gláucio, zijn zus Márcia (18) en zijn ouders volgende week Nederland worden uitgezet. Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children is het gezin - dat tot vorige maand in het asielzoekerscentrum in Venlo woonde - vrijdagochtend bij de gezinslocatie in Gilze-Rijen aangehouden door de vreemdelingenpolitie. De familie is daarna vervoerd naar het detentiecentrum in Zeist.

Voorkomen
Op 4 september wordt de familie op het vliegtuig gezet naar Angola. Advocaat Flip Schüller noemt het kwalijk dat het gezin de uitkomst van de asielprocedure niet in Nederland mag afwachten en probeert de uitzetting te voorkomen.

Demonstratie
Komende maandag organiseert Defence for Children om 18:30 uur een demonstratie bij het detentiecentrum. Met djembés zullen de demonstranten van zich laten horen voor Gláucio en Márcia. Ook zijn er sprekers, onder wie GroenLinks-kamerlid Linda Voortman en Sharon Gesthuizen van de SP.

Oma van Mauro
Het drama van Gláucio doet wellicht denken aan de kwestie-Mauro, een paar jaar geleden. Ook de uit Angola afkomstige Mauro zou het land worden uitgezet. Na veel kritiek en demonstraties mocht de jongen uiteindelijk blijven, in 2013 kreeg hij een verblijfsvergunning. De oma van Mauro, Mieke van Erp, heeft nu via Facebook een open brief geschreven aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff. 'Wat heeft u doen besluiten dat Gláucio en zijn zusje terug moeten naar Angola?', schrijft ze.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Uitzetting Gláucio en Márcia (13) onacceptabel'
Asielzoeker Gláucio wordt volgende week uitgezet
ANP
Gláucio en Márcia mogen toch in Nederland blijven
Gláucio en Márcia 'verheugd' om besluit Dijkhoff
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen