Overslaan en naar de inhoud gaan

'Trambus oplossing voor tramlijn Maastricht-Hasselt'

Geplaatst opdinsdag 7 april 2015 - 11:31

Een trambus in plaats van een sneltram. Dat zou volgens de Vlaamse christen-democratische partij CD&V een oplossing kunnen zijn voor de problemen met de geplande sneltram tussen Maastricht en Hasselt.

In de Belgische krant Het Belang van Limburg zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens uit het Belgisch-Limburgse Meeuwen-Gruitrode dat een trambus de helft goedkoper is dan een sneltram. Het zou gaan om 100 miljoen in plaats van 200 miljoen euro.

Trambus
Een trambus is een bus die qua uiterlijk heel sterk op een tram lijkt. Hij kan evenveel passagiers vervoeren als een kleine tram en biedt hetzelfde comfort, zegt CD&V. De trambussen rijden onder meer in het Franse Metz.

Langzamer
Ceyssens gaat in het Vlaams Parlement voorstellen deze variant te onderzoeken. Hij erkent dat een trambus langzamer rijdt dan een sneltram. Maar dat zou via vrije busbanen kunnen worden opgevangen.

Sneltram onder druk
De realisering van een sneltram tussen de stations van Maastricht en Hasselt staat onder druk omdat de kosten van het project aan Nederlandse kant 30 tot 40 miljoen euro hoger zijn dan eerder werd aangenomen.

Dat komt voor een groot deel omdat er aanpassingen aan de Wilhelminabrug over de Maas nodig zijn om er een tram over te kunnen laten rijden.

Alternatieven
Vanwege de financiële problemen worden momenteel twee alternatieve eindhaltes in het centrum onderzocht: aan de Boschstraat en aan de Maasboulevard. De tram hoeft dan niet de brug over.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Onderzoek nieuwe tramhaltes Maastricht kost 1,5 miljoen
Rechtszaak als tram Maastricht-Hasselt niet doorgaat
Zware tegenslag voor tramlijn Maastricht-Hasselt
Nog geen definitief einde voor tramlijn Maastricht-Hasselt
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen