Overslaan en naar de inhoud gaan

'Trambus oplossing voor tramlijn Maastricht-Hasselt'

Geplaatst opdinsdag 7 april 2015 - 11:31

Een trambus in plaats van een sneltram. Dat zou volgens de Vlaamse christen-democratische partij CD&V een oplossing kunnen zijn voor de problemen met de geplande sneltram tussen Maastricht en Hasselt.

In de Belgische krant Het Belang van Limburg zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens uit het Belgisch-Limburgse Meeuwen-Gruitrode dat een trambus de helft goedkoper is dan een sneltram. Het zou gaan om 100 miljoen in plaats van 200 miljoen euro.

Trambus
Een trambus is een bus die qua uiterlijk heel sterk op een tram lijkt. Hij kan evenveel passagiers vervoeren als een kleine tram en biedt hetzelfde comfort, zegt CD&V. De trambussen rijden onder meer in het Franse Metz.

Langzamer
Ceyssens gaat in het Vlaams Parlement voorstellen deze variant te onderzoeken. Hij erkent dat een trambus langzamer rijdt dan een sneltram. Maar dat zou via vrije busbanen kunnen worden opgevangen.

Sneltram onder druk
De realisering van een sneltram tussen de stations van Maastricht en Hasselt staat onder druk omdat de kosten van het project aan Nederlandse kant 30 tot 40 miljoen euro hoger zijn dan eerder werd aangenomen.

Dat komt voor een groot deel omdat er aanpassingen aan de Wilhelminabrug over de Maas nodig zijn om er een tram over te kunnen laten rijden.

Alternatieven
Vanwege de financiële problemen worden momenteel twee alternatieve eindhaltes in het centrum onderzocht: aan de Boschstraat en aan de Maasboulevard. De tram hoeft dan niet de brug over.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Onderzoek nieuwe tramhaltes Maastricht kost 1,5 miljoen
Rechtszaak als tram Maastricht-Hasselt niet doorgaat
Zware tegenslag voor tramlijn Maastricht-Hasselt
Nog geen definitief einde voor tramlijn Maastricht-Hasselt
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen