Overslaan en naar de inhoud gaan

'Trambus oplossing voor tramlijn Maastricht-Hasselt'

Geplaatst opdinsdag 7 april 2015 - 11:31

Een trambus in plaats van een sneltram. Dat zou volgens de Vlaamse christen-democratische partij CD&V een oplossing kunnen zijn voor de problemen met de geplande sneltram tussen Maastricht en Hasselt.

In de Belgische krant Het Belang van Limburg zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens uit het Belgisch-Limburgse Meeuwen-Gruitrode dat een trambus de helft goedkoper is dan een sneltram. Het zou gaan om 100 miljoen in plaats van 200 miljoen euro.

Trambus
Een trambus is een bus die qua uiterlijk heel sterk op een tram lijkt. Hij kan evenveel passagiers vervoeren als een kleine tram en biedt hetzelfde comfort, zegt CD&V. De trambussen rijden onder meer in het Franse Metz.

Langzamer
Ceyssens gaat in het Vlaams Parlement voorstellen deze variant te onderzoeken. Hij erkent dat een trambus langzamer rijdt dan een sneltram. Maar dat zou via vrije busbanen kunnen worden opgevangen.

Sneltram onder druk
De realisering van een sneltram tussen de stations van Maastricht en Hasselt staat onder druk omdat de kosten van het project aan Nederlandse kant 30 tot 40 miljoen euro hoger zijn dan eerder werd aangenomen.

Dat komt voor een groot deel omdat er aanpassingen aan de Wilhelminabrug over de Maas nodig zijn om er een tram over te kunnen laten rijden.

Alternatieven
Vanwege de financiƫle problemen worden momenteel twee alternatieve eindhaltes in het centrum onderzocht: aan de Boschstraat en aan de Maasboulevard. De tram hoeft dan niet de brug over.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Onderzoek nieuwe tramhaltes Maastricht kost 1,5 miljoen
Rechtszaak als tram Maastricht-Hasselt niet doorgaat
Zware tegenslag voor tramlijn Maastricht-Hasselt
Nog geen definitief einde voor tramlijn Maastricht-Hasselt
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen