Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tram Maastricht-Hasselt definitief op dood spoor'

Geplaatst opdonderdag 7 juni 2018 - 18:50

De geplande tram tussen Maastricht en Hasselt lijkt definitief op een dood spoor te zijn beland.

De kruisingen met het Belgische treinnetwerk lijken de doodsteek te worden voor het project, meldt de Belgisch-Limburgse omroep TVL.

Overwegen
Er is volgens de omroep door de Belgische federale overheid geen geld uitgetrokken om de tramlijn te laten kruisen met de verschillende spoorlijnen op de route. Met name in de gemeenten Bilzen en Diepenbeek kruist de tramlijn verschillende keren met het treinspoor van de NMBS, de Belgische spoorwegmaatschappij.

Geen geld
De NMBS is er verantwoordelijk voor dat de overwegen zo worden ingericht dat de tram het spoor kan oversteken. In de praktijk betekent dat, dat er dus bruggen of tunnels moeten worden aangelegd. En in het investeringsplan van de NMBS 2018-2031 is daar geen geld voor ingepland, zo blijkt na vragen in het Belgisch parlement door een kamerlid uit Bilzen.

Beleidsbepalers bij de oorspronkelijke plannen voor de tramverbinding.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Vertraging
Volgens het plan zou de zogeheten Spartacus-tramlijn in 2023 moeten rijden. De handtekeningen onder het project werden in 2008 al gezet, maar het plan liep keer op keer vertraging op. Zo was er over het Nederlandse deel van het tracé veel discussie over de eindhalte.

De bedoeling was dat die bij het station in Maastricht zou komen, maar er bleek in Maastricht geen brug stevig genoeg om de tram te dragen. Daarom werd vorig jaar gekozen voor een eindhalte bij het Maastrichtse stadhuis.

Luister ook: Tram Maastricht-Hasselt lijkt definitief op dood spoor te zijn beland

Lees ook: Tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt in 2023 klaar

De geplande route van de tram tussen Maastricht en Hasselt
Foto: Jean-Pierre Geusens/De Lijn
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen