Overslaan en naar de inhoud gaan

Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 16:39

Het lukt informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls niet om een traditionele coalitie te vormen.

De informateurs pleiten dan ook voor een zogeheten extraparlementair college met maximaal zeven gedeputeerden. Daarbij moet niet het partijlidmaatschap doorslaggevend zijn, maar draagvlak, geschiktheid en bestuurlijke en/of inhoudelijke kennis.

Opvallend advies
Dat opvallende advies geven de twee informateurs, CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en de Weerter wethouder Geert Gabriëls, aan het Limburgs Parlement. Op basis van de gesprekken van de afgelopen twee weken hebben zij geconstateerd dat er geen traditionele coalitie te vormen was waar genoeg partijen mee konden instemmen. PvdA, D66 en GroenLinks lieten weten geen nieuwe provinciale coalitie te willen vormen met Forum voor Democratie (FvD) of PVV. Daarmee was een brede coalitie met linkse en rechtse partijen van de baan.

Lees ook: Linkse partijen willen geen coalitie vormen met PVV en FvD

Video: L1

Wisselende meerderheden
Daarom is nu gekozen voor een alternatieve aanpak, waarbij met mogelijk wisselende meerderheden besluiten kunnen worden genomen. En er dus geen sprake is van coalitie en oppositie in traditionele zin.

Uitgebreid collegeprogramma
De informateurs stellen voor om twee formateurs te benoemen die een uitgebreid collegeprogramma gaan opstellen met financiële onderbouwing, portefeuilleverdeling en eventuele spelregels. Daarbij zijn de acht uitgangspunten van beleid die het Limburgs Parlement eerder heeft vastgesteld, het uitgangspunt.

Succesvolle aanpak
Die formateurs zouden de politieke leiders van CDA en VVD moeten worden, Ger Koopmans en Karin Straus. Maandag vergadert het Limburgs Parlement over het voorstel. "Het is de bedoeling dat provincie op een nieuwe manier bestuurd gaat worden", aldus informateur Koopmans. "Als de politieke en bestuurlijke wil aanwezig is, kan dat leiden tot een succesvolle aanpak", zo zegt hij.

Video: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen