Overslaan en naar de inhoud gaan

Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 16:39

Het lukt informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls niet om een traditionele coalitie te vormen.

De informateurs pleiten dan ook voor een zogeheten extraparlementair college met maximaal zeven gedeputeerden. Daarbij moet niet het partijlidmaatschap doorslaggevend zijn, maar draagvlak, geschiktheid en bestuurlijke en/of inhoudelijke kennis.

Opvallend advies
Dat opvallende advies geven de twee informateurs, CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en de Weerter wethouder Geert Gabriëls, aan het Limburgs Parlement. Op basis van de gesprekken van de afgelopen twee weken hebben zij geconstateerd dat er geen traditionele coalitie te vormen was waar genoeg partijen mee konden instemmen. PvdA, D66 en GroenLinks lieten weten geen nieuwe provinciale coalitie te willen vormen met Forum voor Democratie (FvD) of PVV. Daarmee was een brede coalitie met linkse en rechtse partijen van de baan.

Lees ook: Linkse partijen willen geen coalitie vormen met PVV en FvD

Video: L1

Wisselende meerderheden
Daarom is nu gekozen voor een alternatieve aanpak, waarbij met mogelijk wisselende meerderheden besluiten kunnen worden genomen. En er dus geen sprake is van coalitie en oppositie in traditionele zin.

Uitgebreid collegeprogramma
De informateurs stellen voor om twee formateurs te benoemen die een uitgebreid collegeprogramma gaan opstellen met financiële onderbouwing, portefeuilleverdeling en eventuele spelregels. Daarbij zijn de acht uitgangspunten van beleid die het Limburgs Parlement eerder heeft vastgesteld, het uitgangspunt.

Succesvolle aanpak
Die formateurs zouden de politieke leiders van CDA en VVD moeten worden, Ger Koopmans en Karin Straus. Maandag vergadert het Limburgs Parlement over het voorstel. "Het is de bedoeling dat provincie op een nieuwe manier bestuurd gaat worden", aldus informateur Koopmans. "Als de politieke en bestuurlijke wil aanwezig is, kan dat leiden tot een succesvolle aanpak", zo zegt hij.

Video: L1
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen