Overslaan en naar de inhoud gaan

Traditionele coalitie in Gouvernement niet mogelijk

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 16:39

Het lukt informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls niet om een traditionele coalitie te vormen.

De informateurs pleiten dan ook voor een zogeheten extraparlementair college met maximaal zeven gedeputeerden. Daarbij moet niet het partijlidmaatschap doorslaggevend zijn, maar draagvlak, geschiktheid en bestuurlijke en/of inhoudelijke kennis.

Opvallend advies
Dat opvallende advies geven de twee informateurs, CDA-gedeputeerde Ger Koopmans en de Weerter wethouder Geert Gabriëls, aan het Limburgs Parlement. Op basis van de gesprekken van de afgelopen twee weken hebben zij geconstateerd dat er geen traditionele coalitie te vormen was waar genoeg partijen mee konden instemmen. PvdA, D66 en GroenLinks lieten weten geen nieuwe provinciale coalitie te willen vormen met Forum voor Democratie (FvD) of PVV. Daarmee was een brede coalitie met linkse en rechtse partijen van de baan.

Lees ook: Linkse partijen willen geen coalitie vormen met PVV en FvD

Video: L1

Wisselende meerderheden
Daarom is nu gekozen voor een alternatieve aanpak, waarbij met mogelijk wisselende meerderheden besluiten kunnen worden genomen. En er dus geen sprake is van coalitie en oppositie in traditionele zin.

Uitgebreid collegeprogramma
De informateurs stellen voor om twee formateurs te benoemen die een uitgebreid collegeprogramma gaan opstellen met financiële onderbouwing, portefeuilleverdeling en eventuele spelregels. Daarbij zijn de acht uitgangspunten van beleid die het Limburgs Parlement eerder heeft vastgesteld, het uitgangspunt.

Succesvolle aanpak
Die formateurs zouden de politieke leiders van CDA en VVD moeten worden, Ger Koopmans en Karin Straus. Maandag vergadert het Limburgs Parlement over het voorstel. "Het is de bedoeling dat provincie op een nieuwe manier bestuurd gaat worden", aldus informateur Koopmans. "Als de politieke en bestuurlijke wil aanwezig is, kan dat leiden tot een succesvolle aanpak", zo zegt hij.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen