Overslaan en naar de inhoud gaan

Tour-verslaggeving in coronatijd: 'Het contact is minimaal'

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2020 - 15:33

Over vier dagen begint de Tour de France. Niet alleen voor de wielrenners, maar ook voor L1-verslaggever Maurice Jessen dient zich een bijzondere editie aan.

Met inachtneming van de coronamaatregelen brengt hij de komende, in principe, drie weken vanuit Frankrijk verslag uit van het wielerhoogtepunt van het jaar. "De gevleugelde uitspraak 'Parijs is nog ver', ooit gedaan door Joop Zoetemelk, die gaat dit jaar op heel veel vlakken gelden."

Test
Jessen heeft zich in de afgelopen weken natuurlijk voorbereid op het wieleravontuur. Onderdeel daarvan was ook een verplichte coronatest, voor hem en cameraman Tom Reinders. "Want zonder negatieve testuitslag krijg je geen persaccreditatie. Ik voel me goed, maar toch ben je bij zo'n test nerveus. Er waren de afgelopen tijd ook toprenners, in de bubbel, die met een positieve testuitslag te maken kregen."

Oranje
De lichten voor de Grand Départ staan vooralsnog op groen, ondanks dat startplaats Nice inmiddels oranje gebied is. En dus kunnen Jessen en Reinders op pad. "We hebben een aantal dozen mondkapjes mee. En we hebben een spatscherm én we werken met verwisselbare plastic zakjes over de microfoon", zegt de verslaggever. Hij houdt echter ook rekening met het andere scenario. "Je bent je er altijd van bewust dat het moment kan komen dat het niet doorgaat: van de Tour uit, of vanuit onszelf." Wanneer de journalist en cameraman uit oranje gebied naar Limburg terugkeren, gaan zij tien dagen in quarantaine.

Lees ook: Kerckhoffs: 'Bij code rood etappe van Tour schrappen'

Hoge muur
Eenmaal in Frankrijk gaat Jessen reportages maken voor Tour de Limbourg: het televisieprogramma van L1 trekt weer door de provincie, terwijl Jessen de tourkaravaan achtervolgt. Dat zal dit jaar moeilijker worden dan voorheen. "Normaal is het de sport van de makkelijke benaderbare renners. Maar nu is er een hoge muur opgetrokken. Daarmee valt wel iets weg wat de sport zo mooi maakt, voor de fan, de verslaggever, maar ook voor de renners. Maar ik begrijp het: er moet alles aan gedaan worden om de wielrenners fit te houden. En het is positief dat er überhaupt een Tour gereden wordt."

De wielrenners verblijven in een bubbel, waardoor het interviewen van de sporters geen vanzelfsprekendheid meer is. "Niemand mag bij de ploegen komen, en zij mogen met niemand anders in aanraking komen. De ploegbussen zijn normaal het decor van de interviews, maar dat is nu een no-go-zone voor iedereen. Het contact met de renners is minimaal", legt Jessen uit.

Interview Line Up Tour de France
Afbeelding: L1

Geen verplichting
De enige gelegenheid voor een coronaproof babbeltje met de wielrenners is pal na de etappe. De Tour-organisatie heeft een media-sectie met zo'n dertig hokjes gecreëerd, één voor iedere zender. Dat is echter geen garantie dat bijvoorbeeld Tom Dumoulin en Wout Poels de journalisten te woord staan. "Het is nu al duidelijk dat ze niet verplicht kunnen worden om voor jouw microfoon te verschijnen. Na een zware bergetappe kan ik me ook wel voorstellen dat een renner snel in zijn eigen bubbel wil verdwijnen."

Lees ook: Wout Poels klaar voor de Tour de France

Wielerzender
Jessen is blij dat hij, gewapend met L1-microfoon, daar ook aan het werk mag gaan. "Veel grote zenders hebben een hokje gekregen, en ook L1. Dat is wel bijzonder; dat heeft er ook mee te maken dat we een wielerzender zijn. Dat is ook opgemerkt door de Tour-directie. Wij staan straks naast Rai Uno, TV France en de VRT, maar ook naast de Sloveense en Japanse collega's."

Beleving
De verslaggever gaat echter ook op zoek naar verhalen 'aan de rand' van de Tour: zo zoekt hij ook naar liefhebbers die ter plekke de koers volgen. "We willen laten zien hoe mensen, ondanks alle beperkingen, de Tour beleven. Zo is er een familie met een vakantiehuis dat toevallig pal langs de Tour-route ligt. Daar gaan we dan graag, op veilige afstand, op bezoek."

Vooral in het slotweekend worden er weer de nodige Limburgers in Frankrijk verwacht. "En dan specifiek de tijdrit op de voorlaatste dag. Die is in de Vogezen, dan zou je bij wijze van spreken nog op en neer kunnen rijden. En er zijn natuurlijk mensen die afwachten wat Dumoulin presteert. Tom in de gele trui, dat willen veel mensen zien."

Tour de L1mbourg 26 juli 2019
Foto: Danique Daemen

Tour de L1mbourg
De reportages van Jessen zijn van zaterdag 29 augustus tot zondag 20 september te zien in Tour de L1mbourg, op L1 TV. Presentator Maurice de Heus en oud-wielrenner Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente gasten aan tafel. Het live-programma wordt van 18:30 uur tot 19:15 uur uitgezonden. Publiek is welkom, maar om alles in goede banen te laten lopen zet L1 tijdens de opnames een ‘corona-officier’ in. Die zorgt ervoor dat de coronaregels door iedereen worden nageleefd. Bekijk hier alle locaties.

Lees ook: Reisadvies voor Nice geen gevolgen voor ploeg Dumoulin

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen