Overslaan en naar de inhoud gaan

Tour terugblik: Hoe Dumoulin knecht werd en Poels doorzette

Geplaatst opmaandag 21 september 2020 - 6:00

De truien zijn vergeven, de laatste etappewinnaar is bekend. De Tour de France van 2020 zit er, twee maanden later dan gepland, op. Een Tour waarin Tom Dumoulin van kopman meesterknecht werd en Wout Poels vanaf dag één in de herstelstand stond.

Een terugblik op de 107de editie van de Tour de France.

Vallende Poels en Dumoulin
Zoals altijd stond de eerste rit van de Tour bol van de valpartijen. Terwijl Alexander Kristoff de eerste gele trui greep, likte daarachter meerdere renners hun wonden. Onder wie Wout Poels. De renner uit Blitterswijck viel in de slotfase en brak bij de val een rib en liep enkele kneuzingen in zijn long op.

Poels besloot toch te starten in etappe twee. Meerdere kenners stelden zich hardop de vraag of dat enige zin had. Oud-wielrenner Steven Rooks vond zelfs dat Wout Poels door zijn ploeg uit koers moest worden gehaald. Maar Poels bleef actief in Frankrijk en kreeg in etappe vijf zelfs de prijs voor de strijdlust.

Lees ook: Steven Rooks: 'Ze moeten Wout Poels uit koers halen'

Ook Tom Dumoulin lag in het eerste weekend tegen het asfalt. De Maastrichtenaar ging op een klim onderuit, maar verloor geen tijd.

ANP
Wout Poels met de prijs voor de strijdlust
Foto: ANP

Jumbo-Visma regeert
In de eerste week van de Tour de France was Jumbo-Visma oppermachtig. Primoz Roglic won de eerste bergrit naar Orcières-Merlette. Op die berg beleefde Tom Dumoulin een 'oei-moment'. Dumoulin gaf na afloop toe dat hij 'niet goed was', toch verloor hij geen tijd.

Een dag later was het weer raak voor Jumbo-Visma. Wout van Aert legde iedereen erop tijdens een massasprint in Privas. Dat deed de Belg twee dagen later nog eens in Lavaur. In de richting van Lavaur zorgden waaiers voor problemen. Onder meer Richie Porte en Tadej Pogacar verloren tijd.

Met Roglic en Dumoulin in de top vijf van het algemeen klassement ging het peloton de Pyreneeën in. Jumbo-Visma heerste sowieso in het peloton. Het reed grote delen van de etappes op kop van het peloton.

Van kopman naar superknecht
In de eerste etappe door de Pyreneeën veranderde de rolverdeling bij de Nederlandse formatie. Tom Dumoulin offerde zich op voor Roglic en ging op kop rijden op de Col de Peyresourde. De Maastrichtenaar verloor daardoor ruim twee minuten op zijn kopman. Pogacar wist tijd goed te maken van de waaieretappe en pakte veertig seconden terug. Dumoulin gaf na de finish de hoop op een Tourzege op. Ploegleider Merijn Zeeman zei een dag later dat het rijden van Dumoulin 'niet volgens plan was'.

Lees ook: Dumoulin geeft hoop op eigen Tourzege na minutenverlies op

Een dag later werden de nieuwe rollen nog eens bevestigd. Dumoulin offerde zich weer op en verloor nog eens 54 seconden. Pogacar klopte ondertussen Roglic in de sprint in Laruns. De dagen na het weekend in de Pyreneeën kwam er kritiek op de manier van rijden van Jumbo-Visma. Ook journalist Raymond Kerckhoffs vond dat Jumbo-Visma te overmoedig reed.

Lees ook: Kerckhoffs: 'Jumbo-Visma heeft redelijk overmoedig gereden'

Puy Mary
In etappe dertien werden voor het eerst de verschillen in het klassement duidelijk. Primoz Roglic en Tadej Pogacar bleken wederom de sterkste renners. Egan Bernal werd de grote verliezer van de dag. Dumoulin offerde zich wederom op. Wout Poels toonde ondertussen herstel en zette zijn beste klassering tot dat moment neer.

Op de Grand Colombier offerde Dumoulin zich weer op voor Roglic. De Maastrichtenaar reed kilometers op kop. Roglic wist dat niet te verzilveren en Pogacar klopte Roglic weer in de sprint bergop. Dumoulin keerde terug in de top tien van het algemeen klassement. Daarin ging Roglic met veertig seconden voorsprong de slotweek in.

Col de la Loze
In etappe zeventien liet Wout Poels zien voldoende hersteld te zijn van zijn ribbreuk. In de rit door de Alpen reed de Limburger kilometers op kop voor zijn kopman Mikel Landa. Op de monsterlijke slotklim van de Col de la Loze leek de Tour beslist te worden. Nadat iedereen van Jumbo-Visma zijn werk had gedaan, reed Roglic weg bij Pogacar. Terwijl Miguel Ángel López de etappe won en in de top drie terecht kwam, leek Roglic de genadeklap uit te delen. Hij pakte zeventien seconden tijdswinst en ging met bijna een minuut voorsprong de laatste dagen in. Dumoulin stond inmiddels al op plek negen in het klassement. Hij sprak na afloop van een 'bijna perfecte dag'.

Lees ook: Dumoulin tevreden na Koninginnenrit Tour: 'Bijna perfect'

Dumoulin wist een dag later dichterbij de plaatsen zeven en acht te komen in het algemeen klassement na tijdsverlies van Rigoberto Úran en Adam Yates.

ANP-422820756
Roglic lost Pogacar op de Col de la Loze
Foto: ANP

Krankzinnige ontknoping
De laatste krachtmeting tussen de klassementsrenners stond gepland voor de voorlaatste dag van de Tour: een klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles. Wout Poels kende een goede dag in de tijdrit en zette met een 29ste tijd zijn beste prestatie neer. De klimtijdrit was dé kans voor Dumoulin om te gaan voor een ritzege. De Maastrichtenaar leek onderweg goed bezig te zijn en zette een scherpe tijd neer.

Maar er was een iemand veel sneller onderweg: Tadej Pogacar. De Sloveen verbaasde vriend en vijand en hij liep steeds meer tijd in op Roglic. Hij wist met afstand de tijdrit te winnen voor Dumoulin en hij wist meer dan genoeg tijd te winnen op Roglic waardoor Pogacar zondag als eerste Sloveen werd gehuldigd als winnaar van de Tour de France.

Drie truien
Met Pogacar mochten Roglic en Richie Porte het podium op, nadat Ángel López instortte tijdens de tijdrit. Dumoulin eindigde uiteindelijk als zevende in het algemeen klassement en Wout Poels kende een 110de plaats als eindklassering. Pogacar heerste ook in de andere klassementen. De bolletjestrui voor het bergklassement en de witte jongerentrui gingen mee in zijn koffer. Sam Bennett wist te voorkomen dat Peter Sagan dit jaar wederom het puntenklassement won en legde beslag op de groene trui.

Het coronavirus bleek op de Tourkaravaan uiteindelijk geen grote invloed meer te hebben. Geen enkele renner werd positief getest. Alleen Tourdirecteur Christian Prudhomme en vier stafleden van vier verschillende ploegen moesten (tijdelijk) naar huis vanwege een positieve test.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!
Uitgelicht
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Kim Vaessen uit Sittard.

Een heel bijzonder jaar dat voor altijd herinnerd zal worden. We houden continu rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Er zullen geen grote publieksevenementen zijn dit jaar, maar voor de vastelaovesliefhebber is er genoeg te beleven bij L11 Alaaf. En daar past absoluut een Vastelaovesgezicht bij.

Klein, intiem, soms spontaan en heel veel mooie herinneringen ophalen... Veer laote dich neet in de steek.

Bekijk hier meer over het Vastelaovesgezicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen