Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot 17 jaar celstraf voor in Weert opgepakte terroristen

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 13:21

De zes terreurverdachten die in september 2018 gearresteerd werden op een vakantiepark in Weert moeten tot zeventien jaar de cel in. De hoogste straf van zeventien jaar is voor hoofdverdachte Hardi N. (36).

De rechtbank ziet hem als leider van de terroristische organisatie die in 2018 bezig was met de voorbereidingen van een bloedige aanslag in Nederland, waarbij onder meer de Gay Pride werd genoemd als potentieel doelwit.

Gehersenspoeld
De rechtbank in Rotterdam doet donderdagmiddag in de extra beveiligde zittingszaal uitspraak in het strafproces rond de Arnhemse terreurcel. Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van acht tot twintig jaar geëist tegen de leden. Tegen N. was een gevangenisstraf van achttien jaar geëist. Zelf zegt hij te zijn "uitgelokt en gehersenspoeld" door undercoveragenten van de AIVD. Zonder de undercoveractie zouden de verdachten volgens de verdediging nooit zo ver zijn gegaan.

Lees ook: OM eist celstraffen tot 20 jaar tegen terreurverdachten

Undercoveractie
N. en zijn medeverdachten werden in september 2018 gearresteerd op een vakantiepark in Weert, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. Die undercoveractie is uitgebreid gefilmd met verborgen cameras.

De in Irak geboren N. werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

Uitreizen
Opvallend is dat Wail el A. (23), woonachtig in Rotterdam, tot een gevangenisstraf van 13 jaar is veroordeeld. Tegen hem had het OM een celstraf van 20 jaar geëist, de hoogste strafeis omdat hij ook wordt verdacht van poging tot moord. Hij richtte een wapen op de politie tijdens de arrestatie van de groep. Voor de rechtbank heeft hij verklaard dat hij plannen had om uit te reizen naar Islamitische Staat en op zoek was "naar mensen die ik kon vertrouwen".

Nabil B. (23) is veroordeeld tot 13 jaar cel, gelijk aan de eis van het OM. Justitie vond op zijn laptop een afscheidsbrief over het paradijs dat hij als martelaar zou bereiken met zijn vrienden.

Sleutel naar paradijs
Ook Morat M. (23), die in Vlaardingen woonde, krijgt 13 jaar. Op getoonde beelden tijdens het proces was onder meer te zien hoe M. een kalasjnikov kust en het wapen tegen zijn wang houdt. Hij zegt erbij dat hij hiervan heeft gedroomd en noemde het wapen de sleutel naar het paradijs. M. predikte ook over de naderende dood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen