Overslaan en naar de inhoud gaan

Torenhoge rente bij 18 gemeentelijke kredietbanken

Geplaatst opzaterdag 16 december 2017 - 18:13

Gemeentelijke kredietbanken hanteren torenhoge tarieven voor leningen die zijn bedoeld voor mensen met financiƫle problemen. In 132 Nederlandse gemeenten moeten mensen rentes tussen de 12 en 14 procent betalen voor sociale kredieten. Hiervan zijn 18 gemeenten in Limburg.

Ook lopen de tarieven tussen verschillende gemeenten sterk uiteen, blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa.

12 tot 14 procent rente
Limburg telt achtentwintig gemeenten met een gemeentelijke kredietbank. Daarvan hanteren er achttien een rente tussen de 12 en 14 procent, waaronder de gemeenten Maastricht, Weert, Heerlen en Sittard-Geleen. De gemeente Beesel heeft als enige een rente tussen de 10 en 12 procent. De overige negen gemeenten hebben geen reactie gegeven op de vraag van het televisieprogramma.

Heft in handen
Gemeenten hebben zelf een kredietbank of kunnen zich bij een kredietbank aansluiten. Hoewel de kredietbanken de rentetarieven hanteren, zijn het de gemeenten die het heft in handen hebben. "Het zijn de gemeenten die aan de knoppen draaien" zegt Marco Florijn, voorzitter van de NVVK tegen Kassa. Volgens hem zijn het de beleidskeuzes van gemeenten die bepalen of je als inwoner goedkoop of duur uit bent.

De NVVK wil graag dat gemeenten geld vrij maken voor het verlagen van de rentetarieven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen