Overslaan en naar de inhoud gaan

Torenhaan beneden, financiering kerk nog niet rond

Geplaatst opdonderdag 19 april 2018 - 10:21

In Swalmen is donderdagochtend de kerkhaan van de Lambertuskerk naar beneden getakeld. Dat is onderdeel van de restauratie van de volledige kerktoren.

Met behulp van een kraan kwam het kopstuk van de toren rond 09:30 uur vlekkeloos op de aardbodem terecht.

Restauratie
De operatie duurde zo'n anderhalf uur. De torenhaan wordt opnieuw verguld en krijgt bovendien nieuwe stembanden, aldus pastoor Crasborn. De totale renovatie van de kerktoren, die sinds 2 maart in de steigers staat, kost zo'n 400.000 euro.

Steigerklimmen
De pastoor ontkracht dat in de afgelopen weken onverlaten het steigerwerk beklommen zouden hebben. "Alleen ikzelf met een paar kompanen zijn er daadwerkelijk ingeklommen, maar dat was alleen om van het uitzicht te genieten."

Kosten
De provincie neemt met zo'n 200.000 euro de helft van de kosten voor haar rekening, terwijl het bisdom 80.000 euro bijdraagt. De resterende 120.000 euro zou volgens pastoor Crasborn gesplitst worden tussen de parochie en de gemeente Roermond, maar die laatste partij kwam nog niet met het geld over de brug.

Om de tafel
​Crasborn vermoedt dat interne miscommunicatie bij de gemeente de verklaring is voor het uitblijven van de bijdrage. Het is de bedoeling dat beide partijen binnenkort weer met elkaar om de tafel gaan zitten.

De gemeente Roermond was niet bereikbaar voor commentaar.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen