Overslaan en naar de inhoud gaan

Torenhaan beneden, financiering kerk nog niet rond

Geplaatst opdonderdag 19 april 2018 - 10:21

In Swalmen is donderdagochtend de kerkhaan van de Lambertuskerk naar beneden getakeld. Dat is onderdeel van de restauratie van de volledige kerktoren.

Met behulp van een kraan kwam het kopstuk van de toren rond 09:30 uur vlekkeloos op de aardbodem terecht.

Restauratie
De operatie duurde zo'n anderhalf uur. De torenhaan wordt opnieuw verguld en krijgt bovendien nieuwe stembanden, aldus pastoor Crasborn. De totale renovatie van de kerktoren, die sinds 2 maart in de steigers staat, kost zo'n 400.000 euro.

Steigerklimmen
De pastoor ontkracht dat in de afgelopen weken onverlaten het steigerwerk beklommen zouden hebben. "Alleen ikzelf met een paar kompanen zijn er daadwerkelijk ingeklommen, maar dat was alleen om van het uitzicht te genieten."

Kosten
De provincie neemt met zo'n 200.000 euro de helft van de kosten voor haar rekening, terwijl het bisdom 80.000 euro bijdraagt. De resterende 120.000 euro zou volgens pastoor Crasborn gesplitst worden tussen de parochie en de gemeente Roermond, maar die laatste partij kwam nog niet met het geld over de brug.

Om de tafel
​Crasborn vermoedt dat interne miscommunicatie bij de gemeente de verklaring is voor het uitblijven van de bijdrage. Het is de bedoeling dat beide partijen binnenkort weer met elkaar om de tafel gaan zitten.

De gemeente Roermond was niet bereikbaar voor commentaar.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen