Overslaan en naar de inhoud gaan

Topman ANVR: 'Een op drie reisbureaus gaat het niet redden'

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 5:58

Veel reisbureaus gaan de komende maanden kopje onder door de coronacrisis. Daardoor verliezen zo’n 8.000 van de 24.000 medewerkers in die branche hun baan. Dat verwacht de Limburgse topman Frank Oostdam van ANVR, de belangenvereniging van reisbureaus.

De reisbranche was een van de eerste sectoren die geraakt werd door de coronacrisis. Want al snel gingen landen op slot en werd het vliegverkeer aan banden gelegd. Daardoor is de omzet van de reisbureaus en touroperators nagenoeg weggevallen. En dat komt hard aan. "Voor de crisis hadden we veel gezonde bedrijven", zegt Oostdam. "Maar niemand houdt het vol om driekwart jaar geen omzet te boeken."

Lees ook: Drukte bij reisbureaus: 'Geen nieuwe reizen, maar omboeken'

Onvergelijkbaar
ANVR vertegenwoordigt zo’n 1.000 reisbureaus met 4.000 vestigingen en 275 touroperators. De in Venlo geboren en getogen Oostdam is sinds 2007 directeur van de belangenclub. In de afgelopen twaalf jaar heeft hij veel meegemaakt. Maar de crisis van nu is volgens hem met niets te vergelijken. "Alle bedrijven in onze sector worden geraakt. Of het nu kleine bedrijven zijn of grote." De branche verwachtte dit jaar een omzet van zo’n tien miljard euro te behalen. Maar dat wordt volgens de belangenvereniging hooguit anderhalf miljard.

Video: L1

Geen vraag
Exploring Africa Travels in Helden is een van de bedrijven die het op dit moment moeilijk hebben. Het eenmansbedrijf organiseert reizen op maat naar landen als Namibië, Botswana, Mozambique en Zuid-Afrika. "Maar daar is nu geen vraag meer naar", stelt eigenaar Hen Gommans vast. Het bedrijf heeft op dit moment geen inkomsten.

"Ik heb het bedrijf sinds 2014 en er zat groei in", zegt Gommans, die naast zijn reisbureau ook nog een baan als pakketbezorger heeft. "Ik wilde eigenlijk dit jaar mijn werk als pakketbezorger verder afbouwen en me meer richten op het reisbureau. We wilden zelfs georganiseerde groepsreizen gaan aanbieden. Daar was vraag naar. Vooral ouderen willen niet met een eigen auto door Afrika trekken."

Ogen geopend
Maar de crisis heeft roet in het eten gegooid. In plaats van aan groeien denkt Gommans nu serieus na over stoppen. "Voordat we weer reizen kunnen gaan aanbieden zijn we maanden verder", zegt hij. "En de kosten lopen door, denk aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen. En die kosten worden alleen maar hoger. Daarnaast heb je lidmaatschapskosten."

De huidige crisis heeft zijn ogen geopend. "Toen de crisis uitbrak en er vluchten werden geschrapt en landen op slot gingen, hadden we gelukkig niemand op reis. Als dat wel was gebeurd, dan hadden we een groot probleem. Probeer die reizigers dan maar eens terug naar Nederland te krijgen. Dat hoort wel bij de service."

Verre reizen
ANVR-baas Oostdam ziet ook dat specialisten in verre reizen het op dit moment moeilijk hebben. "De eerste bedrijven die nu weer een beetje kunnen opkrabbelen, zijn de reisbureaus en touroperators die zich richten op landen als Spanje en Frankrijk", zegt de geboren en getogen Venlonaar. "Maar bedrijven die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld Afrika, die verdienen voorlopig niets."

Oostdam denkt dat de markt voor buitenlandse reizen pas in maart 2021 weer zal aantrekken. Tot die tijd is het voor de bedrijven vooral overleven. "We zijn blij dat we nu weer reizen naar 17 Europese landen kunnen aanbieden. Maar de vraag is of straks iemand voor een vakantie al in het vliegtuig wil stappen."

Lees ook: Limburgers laten vakantie dit jaar massaal schieten

Extra steun
ANVR is momenteel met het ministerie van Economische Zaken in gesprek over steun. "Want het zou jammer zijn als je afscheid moet nemen van bedrijven die drie maanden geleden gewoon gezond waren."

Te klein
Gommans heeft in ieder geval al voorzorgsmaatregelen genomen. Hij draait extra uren als pakketbezorger. "Daar is gelukkig wel genoeg werk." Een faillissement is niet aan de orde. "Maar de kans dat we doorgaan, is klein", zucht Gommans. "Ik wil graag dat mijn reisbureau slaagt. Maar je moet kritisch zijn. Omdat we zo klein zijn, is het waarschijnlijk niet rendabel om door te gaan."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen