Overslaan en naar de inhoud gaan

Topkok sluit restaurant en wordt triatleet

Geplaatst opmaandag 9 januari 2017 - 8:26

Een opvallende carrièremove voor topkok Huub Biro (56) uit Maastricht. Hij bergt zijn pannen op en sluit per direct zijn restaurant. Hij kiest voor een nieuw leven als triatleet en wereldreiziger.

Afgelopen weekend kookte de chef zijn laatste avondmaal in zijn eigen trattoria Senza Nome in de wijk Wyck. Biro vindt dat het tijd is voor een ommezwaai in zijn leven. "Het is welletjes geweest." De zaak is verkocht aan twee jonge ondernemers die er een restaurant met niet-alledaagse ‘gastrobar' gaan runnen.

Herseninfarct
Noem het een vorm van voortschrijdend inzicht, waarvan de kiem ligt in het herseninfarct dat hem enkele jaren geleden trof in Venetië. In combinatie met zijn forse overgewicht (met een piek van 136 kilo), extreem lange werkdagen, korte nachtrust en bourgondische levensstijl is er maar één conclusie: "Het roer moet en gaat om. Drastisch."

Diederen
De kok wil in zijn leven nog een hoop andere dingen doen. "Reizen vooral, de wereld over. En niet te vergeten aan een heleboel triatlons meedoen. Triatlons in Australië, Nieuw-Zeeland en Japan heb ik al op de kalender aangevinkt." Hij wordt daarbij bijgestaan door maatje en professioneel triatleet Bas Diederen. Biro deed al twee keer mee aan de IronMan Maastricht.

IJsmaker
De kok, die eerder in de keuken stond van verschillende Michelinrestaurants, verdwijnt niet helemaal uit de Maastrichtse horeca. Zo blijft hij eigenaar van twee populaire gelaterias in Maastricht, waarvoor hij zelf op ambachtelijke wijze het ijs bereidt. "Nee, die ijssalons verkoop ik niet. Veel te leuk om te doen en bovendien zakelijk een stuk lucratiever dan een restaurant. Daarom komen er waarschijnlijk nog een paar zaken bij."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Beroemde kok bezoekt expo over zijn werk in Maastricht
Lulkoek en Kut met peren in Maastricht
Culinair platform over Maastrichtse eet- en drinkcultuur
Limburgse restaurants vechten om koks
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen